NOI CRITERII DE ACORDARE A BURSELOR PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 8, din 4 ianuarie 2022, a fost publicat Ordinul nr. 6.870, prin care ministrul Educației a aprobat criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, începând cu semestrul II al anului școlar 2021 - 2022.

Potrivit actului normativ, există patru categorii de burse, respectiv de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Ele se acordă pe perioada cursurilor școlare și pe perioada pregătirii practice, iar cele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare pentru elevii care au promovat anul școlar sau celor care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la o singură disciplină de învățământ și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru.

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației (ME); s-au calificat în loturile de pregătire organizate de ME pentru competițiile internaționale; au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor (concursurilor) cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME, ori au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a; au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME ori au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME.

Bursele de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au obținut media generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a; au obținut media generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de studiu în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de studiu în semestrul al II-lea.

Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv cei școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital: elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie; elevi orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială; elevi care au deficiențe (afectări) funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului enumerate în mod expres, și elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu.

*

Cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este cel prevăzut de Hotărârea nr. 1.094/2021.

“Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de 100 de lei.

În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de: 500 lei, pentru bursa de performanță; 200 lei, pentru bursa de merit; 150 lei, pentru bursa de studiu, și 200 lei, pentru bursa de ajutor social”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu