“Războiul Monumentelor” - efortul de restaurare și reconstrucție a simbolurilor istoriei românești din Basarabia

Distribuie pe:

Asociația Dacii Liberi, în colaborare cu Asociația Obștească “Monumentum” din Republica Moldova și Biblioteca Județeană Mureș au deschis, luni, la Târgu Mureș, expoziția “Războiul Monumentelor”, ca preambul la lansarea celui de-al treilea volum din seria cu același nume, aparținând avocatului Iulian Rusanovschi.

“Avocatul Iulian Rusanovschi este un promotor al cunoașterii istoriei Basarabiei prin intermediul monumentelor publice. Prin Asociația Obștească «Monumentum», acesta se implică în indexarea, restaurarea și, uneori, reconstrucția acestor simboluri ale istoriei românești. Expoziția «Războiul Monumentelor» de la Biblioteca Județeană Mureș cuprinde o serie de fotografii și informații cu monumentele românești din Republica Moldova, regiunea istorică Basarabia, monumente remontate, identificate și reconstruite în foarte multe cazuri de către Asociația Obștească «Monumentum», condusă de avocatul Iulian Rusanovski de la Chișinău. Avem deosebita plăcere de a colabora cu acesta prin asociația noastră culturală Dacii Liberi, întrucât dorim să prezentăm publicului târgumureșean eforturile și realizările românilor din Basarabia când vine vorba de cultură și istorie națională”, a declarat președintele Asociației Dacii Liberi, Dragoș Burghelia, preluat de Agerpres.

Expoziția va rămâne în holul Bibliotecii Județene până în momentul lansării celui de-al treilea volum “Războiul Monumentelor”, la Sala Mică a Palatului Culturii, în data de 24 martie, la ora 13.00.

Dragoș Burghelia a precizat că seria de volume “Războiul monumentelor” reprezintă un studiu istoriografic original, util și necesar publicului interesat de istoria Basarabiei, iar volumul al treilea continuă această explorare a trecutului, aducând în prim-plan monumentele care dovedesc istoria și tradiția.

“Războiul Monumentelor” cuprinde istoria și descrierile a zeci de monumente, unele restaurate sau reconstruite și a încă peste 50 de monumente în curs de documentare sau de strângere a fondurilor necesare reconstrucției.

“Trebuie subliniat faptul că Asociația Monumentum de la Chișinău, pe de o parte, se bazează foarte mult pe donațiile și sponsorizările persoanelor private, dar, totodată, are și proiecte foarte bune realizate în parteneriat cu Guvernul României, cu Mitropolia Basarabiei. Până acum, regiunea istorică Basarabia a fost dominată de războaie fizice, că vorbim de Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, și iată-ne astăzi într-un război surd, am putea spune, al identității, al culturii, al istoriei. Odată cu venirea sovieticilor în Moldova, majoritatea monumentelor românești au fost distruse, aruncate sau, să spunem, duse într-o zonă de derizoriu, acum noi încercăm să reabilităm și să readucem adevărul istoric. Nu încercăm să improvizăm, nu încercăm să inventăm, doar să readucem ceea ce a fost cândva. Vorbim despre statui, monumente, cimitire de război cu soldați români, care au fost, din păcate, distruse de cotropitorii bolșevici”, a spus Burghelia.

El a precizat că efortul cel mai recent al Asociației Momumentum este instalarea în Chișinău a statuii Reginei Maria, care va fi amplasată în scuarul Liceului Româno-Francez “Gheorghe Asachi”.

“Este demn de menționat acest efort, fiindcă a trecut prin furcile caudine a multor comisii de artă, de cultură, în cele din urmă ajungând în forma actuală, când mai sunt necesare doar câteva fonduri și luni de muncă pentru a fi finalizată statuia. A existat la Chișinău o statuie și a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Pe lângă acestea, foarte multe monumente dedicate ostașilor români din Basarabia, în multe cazuri asociația deja le-a restaurat. Vorbim, spre exemplu, despre Fântâna Ostașilor Români din centrul Chișinăului, din Parcul Central, o foarte frumoasă realizare. Astfel că ei continuă acest șir al monumentelor reconstruite în Chișinău cu statuia Reginei Maria”, a mai spus Dragoș Burghelia.

Directorul Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram, susține că expoziția este inedită prin faptul că prezintă un război al luptei pentru restaurarea monumentelor.

“O expoziție inedită axată pe genericul «Războiul Monumentelor». De fapt, nu este un război al monumentelor, ci este un război al luptei pentru restaurarea monumentelor istorice, care fac apel sau ne trimit cu gândul la momentele importante din istoria românilor. Cred că o astfel de inițiativă, mai ales că vine de la nivel privat, este mai mult decât lăudabilă, pentru că vorbim de momente cheie ale istoriei noastre. Momentul nu este deloc întâmplător ales pentru că luna martie, știm cu toții, înseamnă momentul Unirii Basarabiei cu România. La Biblioteca Județeană Mureș în ultimii ani, de mulți ani încoace, în jurul datei de 27 martie, s-a desfășurat evenimentul “Basarabie Română”. Fac referire la momentul 1996 când s-a înființat Biblioteca Târgu Mureș la Chișinău sub patronajul Bibliotecii Județene Mureș, o bibliotecă reper și astăzi pentru Chișinău. Este practic un parteneriat asumat de noi, care va merge cu siguranță mai departe”, a subliniat Monica Avram.

Cât despre lansarea volumului III din “Războiul Monumentelor”, Monica Avram a arătat că cititorii sunt îndemnați să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă impactul istoriei, impactul monumentelor și simbolistica lor în viața de zi cu zi.

“Se spune că istoria se repetă. Da, e adevărat, istoria se repetă și dacă noi cunoaștem detaliile putem să alegem firul roșu bun din trecutul istoric și să evităm greșelile care au dus la momente mai puțin plăcute. Așadar, consider această expoziție o reflecție asupra trecutului istoric și o reflexie care poate duce la o mai bună percepere a viitorului”, a subliniat directorul Bibliotecii Județene Mureș.

1 comentariu

  1. cardrecenzii.ro 20 martie, 2024 at 14:26 Răspunde

    Aceasta expozitie este o oportunitate deosebita pentru a cunoaste istoria Basarabiei prin intermediul monumentelor publice si de a intelege mai bine sacrificiile si eforturile romanilor din aceasta regiune pentru identitatea nationala. Prin prezentarea eforturilor Asociatiei Obstesti “Monumentum” si a avocatului Iulian Rusanovschi, expozitia ne aduce la cunostinta informatii si fotografii cu monumente romanesti din Republica Moldova, dar si cu cele restaurate si reconstruite. Este impresionant faptul ca, in ciuda dominatiei si distrugerii monumentelor romanesti in timpul stapanirii sovietice, Asociatia Monumentum se implica in readucerea adevarului istoric prin proiecte si parteneriate

Lasă un comentariu