VEȘTI BUNE DIN CAMERA DEPUTAȚILOR!

Distribuie pe:

Persoanele cu handicap accentuat și grav vor fi evaluate de acum acasă

De ani de zile, concetățenii noștri cu deficiențe încadrate la handicap grav și accentuat erau nevoiți să se deplaseze anual, în ciuda dificultăților, la sediile DGASPC-urilor din țară, pentru evaluarea periodică obligatorie, în fața comisiei abilitate. Era un disconfort considerabil atât pentru cei suferinzi, cât și pentru aparținătorii lor.

Din fericire, acest calvar va lua sfârșit: am votat în Camera Deputaților, for decizional, o modificare legislativă (la art. 87 din Legea nr.448/2006) prin care persoanele în cauză nu mai trebuie să se prezinte în fața comisiilor de evaluare, ci vine comisia respectivă la fiecare acasă.

Desigur, acest lucru se va face în baza unei programări, în care se stabilește de comun acord ora și data la care comisia de evaluare vine la domiciliul fiecăruia.

Sunt foarte bucuroasă că am reușit să îndreptăm astăzi o lege foarte importantă pentru persoanele cu handicap și regret că o astfel de prevedere legislativă nu a fost adoptată mai devreme.

Sprijin binevenit pentru cei care îngrijesc un bolnav de cancer

S-a adoptat în plenul Camerei Deputaților de ieri un act normativ (o modificare a OUG 158/2005) care și-a propus stabilirea unor drepturi pentru asigurații care îngrijesc un pacient cu afecțiuni oncologice, similare cu ale celor care îngrijesc un copil bolnav.

Conform ordonanței menționate, asigurații pentru concedii medicale și indemnizații în sistemul de asigurări sociale de sănătate au dreptul, între altele, la concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

Prin modificarea votată ieri, am extins aceleași drepturi, la concedii medicale și indemnizații, și pentru aceia care îngrijesc un pacient adult bolnav de cancer. Durata de acordare a concediului medical și a indemnizației respective este de maximum 45 de zile calendaristice pe parcursul unui an.

Indemnizația acordată este de 85% din media venitului lunar brut din ultimele șase luni de cotizare.

Este un sprijin binevenit pentru toți aceia care îngrijesc și însoțesc la tratamente, intervenții chirurgicale etc., bolnavii cu afecțiuni grave, cum sunt cele oncologice.

Ambele legi au fost transmise pentru promulgare Președintelui României.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA PSD Filiala Mureș

Lasă un comentariu