CAMPANIE PENTRU PROMOVAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ÎN LIMBA MAGHIARĂ “TOȚI MAGHIARII CONTEAZĂ”

Distribuie pe:

Campania de școlarizare astfel intitulată, menită a promova învățământul în limba maghiară, a fost prezentată la o conferință de presă organizată recent, la Cluj-Napoca, de către Magyari Tivadar, vicepreședintele executiv pentru învățământ al UDMR, și Szabó Ödön, politician specialist în învățământ, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, informează MTI.

Campania, lansată pe rețelele de socializare, se adresează familiilor cu copii de 6-7 ani care vor începe clasa pregătitoare în toamnă, și își propune să convingă 14-16% dintre familii că merită să-și înscrie copilul la o școală cu predare în limbă maghiară, a declarat Magyari. El a menționat, printre argumente, că “e mai ușor să înveți în limba maternă, fiindcă doar așa se completează abilitățile lingvistice cu atașamentul față de tradiții și cultură”, precizând, totodată, că învățarea limbii maghiare nu mai constituie un dezavantaj în România. Fundația pentru Școală, cu sprijinul statului ungar, oferă masă gratuită și asistență pedagogică, după ore, pentru circa 2.500 de elevi din ciclul primar, număr relativ mic în comparație cu cei 51.000 de elevi din ciclul primar care învață în limba maghiară în România, dar este totuși foarte important, pentru că în unele locuri, aceasta face mai atractivă școala maghiară.

Potrivit inițiatorilor, aproximativ 8-10% din copiii crescuți în familii maghiare sau parțial maghiare învață în școli cu predare în limba română, fie pentru că ar ajunge mai greu la școala în limba maghiară, fie că provin dintr-o familie mixtă, iar părinții nu optează pentru școala maghiară. Or, afirmă aceștia, în ultimii ani au avut loc dezvoltări în învățământ - din resurse asigurate de UE, de Guvernul României, precum și din sprijin acordat de Ungaria -, în urma cărora se poate afirma că școlile de limbă maghiară oferă condiții peste nivelul mediu național.

Potrivit celor doi oficiali, învățământului maghiar a început să se îmbunătățească și din punct de vedere calitativ și se dorește convingerea părinților că limba română se poate învăța tot așa de bine și într-o școală maghiară: anul trecut a fost lansat un program de pregătire a profesorilor de limba română pentru predarea în școlile minoritare, cu o finanțare din surse UE de 9 milioane de euro, astfel că învățământul în limba maghiară din România dispune azi de o ofertă la fel de largă ca și cea în limba română.

Susținător declarat al campaniei, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a contactat în scris Uniunea Pedagogilor Maghiari din România și pe liderii bisericilor istorice maghiare. “Am dori ca mesajul privind promovarea școlilor maghiare să curgă și din robinet” în această perioadă atât de importantă pentru alegerea școlilor - a spus el, relatează sursa citată.

Potrivit datelor furnizate de liderii UDMR, în prezent, învățământul în limba maghiară se desfășoară în 1.200 de localități din România, în 926 de unități de învățământ, din care aproximativ 60% sunt exclusiv de limbă maghiară, restul fiind cu limbă de predare mixtă. Din cauza scăderii efectivului de elevi, învățământul în limba maghiară a încetat în 20-22 de unități în ultimii opt ani.

În prezent, aproximativ 120.000 de elevi din sistemul de învățământ românesc învață în limba maghiară. În ultimii ani, numărul copiilor care încep școala primară în limba maghiară a scăzut sub zece mii, dar s-a stabilizat la aproximativ 9.500, datorită campaniilor de școlarizare, care au făcut ca scăderea efectivului de elevi în școlile maghiare să fie mai mică față de previziunile cercetătorilor de acum câțiva ani.

Copiii născuți în familii mixte sunt acum înscriși în școlile maghiare într-o proporție mai mare decât înainte, au conchis cei doi politicieni.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu