ATENȚIE LA ATACUL ISCHEMIC TRANZITOR...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Asociația dedicată studiului atacurilor cerebrale, citați de descopera.ro, susțin că atacurile cerebrale vasculare (AVC) ar putea fi prevenite dacă oamenii nu ar ignora simptomele prevestitoare.

“La studiul nostru au participat 670 de oameni care suferiseră accidente ischemice tranzitorii. Mai mult de jumătate dintre ei nu numai că nu realizaseră că au suferit un miniatac, dar nici nu erau conștienți de ceea ce se petrecuse cu ei în acest interval.

Accidentul vascular cerebral poate ucide rapid pe oricine, vârsta nefiind un impediment pentru acest ucigaș tăcut. Însă, înaintea unui AVC major care poate ucide, va exista un miniatac cerebral, denumit în literatura de specialitate accident ischemic tranzitor.

Diferența față de accidentul cerebral clasic constă în faptul că blocajul dispare de la sine, circulația sângelui este restabilită, iar simptomele încetează cu desăvârșire în aproximativ 20 de minute.

Semnele care trebuie să îngrijoreze sunt asemănătoare atacului cerebral, singura deosebire fiind că acestea sunt repede stopate. Intervalul în care pot apărea variază de la câteva zile la una sau două săptămâni înainte de declanșarea propriu-zisă a unui AVC major”, afirmă oamenii de știință.

Slăbăciune musculară - Dacă observăm că ne este dificil sau chiar imposibil să mișcăm mâna, piciorul sau fața, deși anterior nu sufeream de astfel de probleme, este posibil să fim victima unui accident ischemic tranzitor. De asemenea, greutatea de a schița un zâmbet, ridicând ambele colțuri ale gurii la același nivel, este un alt indiciu de care trebuie să ținem cont.

Dificultăți de exprimare - Articularea cuvintelor devine o problemă, iar bolnavul pare că nu își găsește cuvintele sau că nu mai înțelege ceea ce i se spune.

Tulburări de vedere - Când ești pe cale să suferi un accident ischemic tranzitor, este posibil să experimentezi o vedere încețoșată, dublă, să percepi deformat culorile sau chiar să îți pierzi complet simțul vizual.

Slăbiciune, amețeală sau stare de leșin - Bolnavul suspectat că ar suferi un accident cerebral nu se mai ține pe picioare, este amețit, nu reușește să se deplaseze sau cade brusc.

Cea mai mare problemă cu accidentul ischemic tranzitor este că aceste simptome alarmante nu durează mult, ele dispărând complet, fără semne, după numai câteva minute. Mai mult, semnele nu apar toate în același timp și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, precum oboseala sau stresul. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu