ESTE DUREREA CRONICĂ INFLUENȚATĂ DE STAREA VREMII?

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici speciali-zați în probleme de climă și mediu de la Universitatea Manchester, citați de descopera.ro, susțin că prin studiul “Stă să plouă cu durere”, au încercat să afle de ce oamenii care suferă de dureri cronice simt o schimbare a intensității durerii în funcție de starea vremii.

“În studiul nostru, am adunat informații nu doar în ceea ce privește starea vremii, ci și în privința stării pacienților care suferă, în principal, de artrită. De exemplu, dacă au dormit bine noaptea, cât efort fizic au depus în ziua precedentă, care este starea lor de spirit. Adunând toate aceste informații cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon, am putut avea un set complet de informații și am putut răspunde pentru totdeauna la întrebarea dacă există o legătură între starea vremii

și durere.

Am avut acces la grupuri de pacienți care aveau deja această boală (artrita), așa că ei au fost cei mai indicați să participe la studiu. 13.000 de oameni au descărcat aplicația noastră, iar după ce am adunat informațiile și am început să primim date din partea persoanelor respective am putut folosi în studiul nostru pentru aproximativ 10.000 de oameni.

Efectul pe care îl are vremea este mult mai redus față de cel provocat de efortul fizic sau de starea de spirit.

În continuare, scopul nostru este să folosim aceste informații ca să elaborăm un fel de instrument de prognoză pe care oamenii să îl poate consulta, să fie pregătiți dacă vremea se schimbă. Dacă cineva știe că starea vremii îi influențează intensitatea durerii, poate calcula câtă activitate fizică va depune ca să suporte mai bine durerea. Acesta este scopul final al cercetării, efectele schimbărilor climatice nu reprezintă neapărat un aspect aici, pentru că studiul se referă la durerea de zi cu zi, nu la schimbări care ar putea apărea de-a lungul mai multor ani”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu