PRODUCĂTORII DE FLORI, DISPUȘI SĂ RENUNȚE LA O PARTE DIN PROFIT PE FONDUL MAJORĂRII PREȚURILOR LA UTILITĂȚI

Distribuie pe:

Cei mai mari producători de flori din România, așa cum sunt considerați florarii din comuna Sântana de Mureș, au decis să renunțe temporar la o parte din profit astfel încât să nu majoreze excesiv prețurile în această primăvară, concomitent cu creșterea galopantă a costurilor cu energia, deși acest fapt a implicat și o evoluție explozivă a cheltuielilor cu materiile prime.

“Creșterea prețurilor la energie ne-a afectat foarte mult. Încă nu am ajuns să plătim facturile care s-au emis anul acesta, cu noile costuri, dar având în vedere că vânzările noastre urmează să se întâmple din aprilie mai încolo, iar facturile vin începând cu ianuarie, avem o problemă de cash flow (flux de numerar). Avem niște cheltuieli, niște costuri anticipate pentru că producția noastră urmează de aici încolo să se realizeze și, din punctul acesta de vedere, al cash flow-ului, suntem foarte afectați. Costul pe kilowatt/oră anul trecut era 0,19 bani, iar acum a ajuns la 0,47 plus TVA, deci aproape de 3 ori s-a majorat costul unei facturi lunare. Această creștere se va regăsi în costul florilor cu siguranță, pentru că aceste creșteri nu se referă doar la energie, sunt creșteri de costuri la materie primă - semințe, butași de flori, ghivece, tot ce înseamnă material plastic, turbă, îngrășăminte, forță de muncă - deci toate au crescut undeva între 20 și 30%. Chiar și 40%, ținând cont de combustibil. Noi avem costuri mari de transport, de distribuție, iar toate acestea pot duce chiar și până la 40%, dacă ar fi să mergem strict, matematic. Dar noi, ca și producători, va trebui să reducem din marja de profit, pentru că, dacă am merge pe creștere de prețuri la vânzare, raportându-ne la costul de producție, ar trebui să ajungem undeva la 40%, dar noi nu ne vom permite acest lucru, cel puțin deocamdată”, a declarat directorul economic al uneia dintre cele mai mari firme din domeniul florilor din satul Curteni, Beniamin Borza.

El spune că firma nu a recurs la disponibilizări, are 20 de angajați, o suprafață de sere de flori de aproape un hectar și jumătate, iar, deocamdată, se încearcă luarea unor decizii manageriale astfel încât să se mențină pe piață cu succes.

“Noi sperăm să ne păstrăm în continuare eficiența, asta clar depinde de niște decizii manageriale pe care le vom lua ca să contrabalansăm efectul creșterii acestor costuri și asta ține strict de management, de partea de politici de promovare, de vânzare, tot ce ține de eficientizare. Noi utilizăm, în acest moment, două variante de încălzire, lemn și gaz, dar inclusiv la lemn este o creștere de aproape 100% a prețului pe metrul cub, așa că nu avem nicio scăpare. Dacă aș avea soluții în momentul de față, probabil aș fi unul dintre laureații Nobel pe economie. Sperăm totuși la o revenire a prețurilor sau trebuie să căutăm surse și măsuri de creștere a veniturilor ca și firme, chiar și ca persoane fizice, pentru că doar din economie sau doar a reduce din costuri nu este o soluție. Pe termen scurt poate că este, dar pe termen lung, cu siguranță va conduce la multe falimente sau multe închideri de businessuri, din punctul meu de vedere”, a precizat Beniamin Borza.

Pe lângă costurile cu energia și materiile prime, directorul economic arată că, în România, de la 1 ianuarie, a fost majorat salariul minim pe economie, fapt ce pune încă o presiune pe agenții economici.

“E adevărat, noi nu avem contracte de muncă înregistrate doar cu salariul minim, dar anumite poziții normal că sunt pe salariul minim pentru că acesta este gradul da calificare, nu avem de ce să oferim mai mult în momentul acesta. Dar toate acestea duc la creșteri de costuri implicit, și ca plată pentru salariați, cât și contribuții aferente. Deci, inclusiv cu salariile este o creștere de costuri pentru producție”, a menționat el.

Un fapt interesant în această perioadă este adresabilitatea muncitorilor, care au început să revină spre floricultură în număr tot mai mare, în condițiile în care domeniul s-a confruntat, la un moment dat, cu o criză a forței de muncă.

“În această perioadă sunt foarte multe persoane care bat la ușa noastră ca să le oferim un loc de muncă, lucru care în ultimii 10 ani nu s-a întâmplat. Evident, este o consecință a faptului că alte businessuri deja s-au închis, sunt foarte multe businessuri care s-au închis și oameni din diferite domenii, gen construcții, instalații, vin și sunt dispuși să lucreze la noi, pentru că în momentul de față noi putem să oferim aceste locuri de muncă și sperăm să o facem în continuare, să nu fie doar o conjunctură. Noi plănuim să creștem în continuare, să ne susținem businessul. Am avut discuții, am tatonat oarecum acest subiect în cadrul firmei, gen persoane venite din Asia, din Vietnam sau mai știu de unde, dar în momentul de față cred că ar trebui să ne preocupăm mai mult de cei de lângă noi, din localitatea noastră sau din împrejurimi. Cred că este o decizie sau o măsură mult mai bună”, a mai spus Beniamin Borza.

Proprietara serelor de flori, Erzsebet Kardos, a arătat că, deși prețurile au crescut, iar costurile cu utilitățile au fost foarte mari în sezonul rece, când serele trebuie încălzite, 90% din producția de flori de primăvară este deja vândută.

“În oferta pentru 1 și 8 Martie avem zambile, cyclamen, primule din producție proprie, plus flori mai elegante, pe care le importăm din Olanda. Cam 90% sunt vândute. Creșterile de prețuri ne-au afectat foarte tare, dar cred că nu este încă timpul să renunțăm la ceva anume, însă nu știm în viitor cum vom proceda, pentru că o scumpire a plantelor echivalent cu energia va fi imposibil de făcut. Costurile au crescut cu 100%, încă nu știm cum ne vom poziționa, dar va fi un dezavantaj foarte mare și vor crește prețurile cu siguranță. Până acum, foarte mulți își permiteau să își înfrumusețeze grădina, balcoanele, au fost prețuri acceptabile la flori de calitate, de acum nu știm cum ar putea să suporte costurile. Nici noi nu știm cum vom proceda, deocamdată am primit un șoc cu aceste scumpiri insuportabile, dar nu vom renunța la angajați fiindcă vine primăvara”, a susținut Erzsebet Kardos.

În ciuda dificultăților cu care se confruntă sectorul creșterii florilor, există și profesioniști din alte domenii, care au avut cariere de succes și o viață profesională extrem de activă, dar care au decis să se reprofileze pentru a-și găsi liniștea.

Un exemplu este Adam Istvan, unul dintre cei mai râvniți manageri din domeniul HoReCa din Târgu-Mureș, care a decis să se reîntoarcă la dragostea dintâi, adică la flori, după o carieră de aproape 30 de ani în domeniul hotelier și al alimentației publice.

Adam Istvan ne spune că, deși lucra extrem de mult în domeniul HoReCa, seara petrecea câteva ore în mica seră de flori pe care o avea amenajată acasă, fiindcă acela era locul în care simțea că se relaxează. De aceea, imediat ce a primit oferta de a se ocupa de management de la cel mai mare producător de flori din zonă, nu a ezitat și a schimbat repede domeniul de activitate.

“Munca în seră este extraordinar de frumoasă, nu e deloc dificil, dacă îți place, e minunat. Întotdeauna avem ceva de făcut. Am ales acest domeniu după ce, din '92, am muncit în alimentația publică și nu cred că m-aș mai întoarce în HoReCa. Aici e minunat, florile, verdeața și absolut tot îți dau o energie pozitivă. Aici avem producția de primăvară. Cyclamenele au fost plantate la sfârșitul lunii septembrie, nu necesită o îngrijire foarte mare fiindcă sunt plante cărora le place temperatura scăzută, deci cu încălzirea am mers pe avarie, se pot îmbolnăvi și ele, pot să facă anumite boli, să le atace floarea, mijlocul sau bulbul, acum sunt la apogeu, sunt înflorite la maximum și pregătite pentru 1 și 8 Martie”, ne-a spus tânărul.

Cât despre munca în seră de peste iarnă, el ne-a mărturisit că aceasta începe dimineața, la ora 7.00, și se încheie la ora 17.00, pe parcursul zilei au loc numeroase activități, iar el are toată libertatea de a fi creativ în privința înmulțirii unor flori.

“Depinde de zi. Ne ocupăm de menținerea florilor, creșterea, îmbutășirea. Astăzi am tăiat butași de pe surfine, mâine poate facem altceva. În fiecare zi facem altceva, dar acum este perioada pentru îmbutășit, pentru înmulțit. Pe tot parcursul iernii am îmbutășit multe soiuri, mușcate, surfine, garofițe, fuchsia, absolut toate au fost înmulțite, am avut și alte plante mamă. Aici pregătim următoarea producție, sunt florile de sezon, de balcon, mușcatele, dipladeniile, surfinele”, a afirmat Adam Istvan. (Agerpres)

Lasă un comentariu