SPECTACOL EXTRAORDINAR DE FOLCLOR, LA REGHIN

Distribuie pe:

La Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin a avut loc, recent, un spectacol extraordinar de folclor intitulat “Cu drag de Dragobete”, la care au luat parte artista Maria Neag și invitații săi. Spectacolul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, în colaborare cu Consiliul Județean Mureș. La acest eveniment au luat parte și oficialități locale, menționăm prezența domnului Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin. Spectacolul a fost marcat de prestația deosebită a Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul din Târgu-Mureș, care a participat cu orchestra sa, cu grupul propriu de dansatori, cu solistele din Grupul “Mureșencele”: Maria Neag, Maria Sântean Faghiura, Dorina Oprea, Dorina Grad, Leontina Pop. Aranjamentul orchestral al Ansamblului Profesionist Mureșul din Târgu-Mureș a fost asigurat de dirijor Zoli Bambo, coregraf Florin Cerghedi, director adjunct Țogorean Teodor, director Barabasi Attila - Csaba. În cadrul programului artistic au mai evoluat soliștii: Andrei Romanică, Mihaela Botoș Lateș, Sorin Pantea, Cristina Farcaș, Cosmin Cotârlă, Anca Branea, Costi Dumitru.

A fost un spectacol folcloric de înaltă ținută, desfășurat sub spectrul unui înalt profesionalism, o adevărată sărbătoare de suflet. Amfitrionul acestui program cultural artistic a fost îndrăgita artistă Maria Neag, solistă a Ansamblului Profesionist Mureșul din Târgu-Mureș. Domnia sa a creat un spectacol magistral, ducând, cu glasul său inegalabil, cântecul popular românesc la sufletele celor prezenți, cărora le-a încălzit inimile, aducându-le clipe unice, clipe de bucurie, de frumos, de autentic, de valoare.

Pe oriunde pășește doamna Maria Neag, duce cu sine frumusețea și valoarea culturală și artistică a Mureșului. Valea Mureșului reprezintă o vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului față de semeni, a dragostei față de înaintași și a legăturii puternice care există între toți cei care simt românește.

Valea Mureșului, pe care o cântă atât de frumos doamna Maria Neag, se impune printr-o viață folclorică deosebit de intensă, evidențiază apoi fenomene și procese folclorice mai slab reprezentate în alte părți, după cum situarea ei geografică i-a imprimat o fizionomie proprie, caracteristică zonelor folclorice intense. Valea Mureșului este integrată organic în folclorul Transilvaniei.

Valea Mureșului rămâne o vatră folclorică bogată, cu personalitate proprie, care a conservat obi-ceiuri, creații folclorice, care sunt surprinse pe viu. Din acest motiv, putem spune că este o zonă de interes atât pentru cercetători, cât și pentru amatori. Folclorul Văii

Mureșului se va înveșnici în istoria acestor meleaguri, în istoria Transilvaniei și a țării întregi, pentru că în rândul oamenilor de pe aceste meleaguri există oameni talentați. Omul iubește frumosul și simte nevoia de a-și exprima gândurile, ideile, sentimentele, prin creații cu o formă aleasă. Un astfel de om talentat este doamna Maria Neag, care ridică cântecul popular românesc la rang de virtute.

FLORIN BENGEAN

Lasă un comentariu