DOSAR PENAL DESCHIS ÎN LEGĂTURĂ CU INCIDENTELE AVIATICE PRODUSE MIERCURI SEARĂ, ÎN DOBROGEA

Distribuie pe:

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea - prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR și a unui elicopter IAR-330 Puma, soldate cu moartea a opt persoane.

Potrivit unor oficiali din Parchetul Militar, dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Miercuri seara, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare - salvare, iar un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 și s-a prăbușit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

În urma accidentelor, au murit cele opt persoane aflate la bordul aeronavelor - pilotul de pe MiG-21 LanceR și șapte militari aflați în elicopter. (AGERPRES)

PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE: ROMÂNIA - UN EXEMPLU EXTRAORDINAR DE SOLIDARITATE ÎN EUROPA

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menționând că țara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiații din Ucraina, dar și Republica Moldova.

“România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume când a început războiul. România a ajutat toți refugiații de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii și-au deschis ușile propriilor case pentru refugiați, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populația română este pregătită să primească refugiații. România nu doar că îi primește în casele lor pe refugiați, dar ajută și Republica Moldova și asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteți un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulțumesc din suflet pentru exemplul dat”, a spus Ursula von der Leyen, într-o declarație comună de presă cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, joi, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Șefa Comisiei Europene se află în România de miercuri seară, când a avut o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

INCIDENT AVIATIC ÎN DOBROGEA - MINISTRUL APĂRĂRII: AM RISCAT VIAȚA MILITARILOR NOȘTRI ZBURÂND CU ACESTE AVIOANE

Militarii români și-au riscat viața zburând cu aeronavele de tip MiG, din cauza vechimii lor și a faptului că fondurile “nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor”, a afirmat, joi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

El a vorbit, la Digi 24, despre incidentul aviatic de miercuri seară, în care, după prăbușirea a două aparate de zbor, și-au pierdut viața opt militari.

Legat de ancheta în acest caz, ministrul a explicat că “nu putem să luăm în calcul decât starea tehnică, starea vremii, evident, managementul acțiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă”.

“Ce putem să facem acum este o anchetă corectă și cât mai rapidă, ca să prevenim ca aceste tragedii să nu se mai întâmple, să nu se repete”, a arătat Dîncu.

Ministrul a vorbit și despre faptul că aeronavele de tip MiG sunt vechi.

“Evident, noi am riscat viața piloților noștri, a tinerilor noștri zburând cu aceste avioane, pentru că aceste avioane nu corespund practic la ceea ce astăzi se întâmplă, la misiunile de care este nevoie astăzi”, a afirmat Dîncu și a adăugat că “fondurile nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor și consecințele se văd acum”.

Întrebat dacă incidentul aviatic ar putea avea legătură cu conflictul Rusia-Ucraina, Vasile Dîncu a răspuns: “Este absolut exclus, nu există nicio dovadă și nu există nicio circumstanță care să ducă la această concluzii. Toate sunt scenarii de science-fiction”.

Opt militari au murit miercuri seară în două accidente aviatice.

O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar apoi a dispărut de pe radar. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare - salvare. Astfel, un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact, însă a pierdut legătura radio cu baza și s-a prăbușit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat, iar în accidentul în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma și-au pierdut viața 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

(Agerpres)

PREȘEDINTELE CE: CENTRUL UMANITAR DIN ROMÂNIA - ROL FOARTE IMPORTANT

Centrul umanitar care este operaționalizat pe teritoriul României pentru sprijinirea Ucrainei va juca un rol foarte important, fiind un demers pe termen mediu, a afirmat, joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“România oferă ajutorul umanitar pentru Ucraina cu ajutorul acestui centru umanitar. Pentru noi este important să avem posibilitatea să strângem toate resursele aici, cât mai aproape de Ucraina. Aceste resurse provin din toate statele membre, iar din hub ele vor fi direcționate cât se poate de rapid către regiunile care au nevoie din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni, unde a fost primită de președintele Klaus Iohannis.

Ea a adăugat că acest centru va juca un rol foarte important, menționând că, în cazul unor crize, precum cea din Ucraina, este nevoie de coordonare foarte strictă. (Agerpres)

CIUCĂ: 118.461 DE REFUGIAȚI UCRAINENI AU INTRAT ÎN ROMÂNIA PÂNĂ MIERCURI

„Până la ora 8.00, miercuri dimineața, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiați ucraineni. Dintre aceștia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în țară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetățenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetățeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceștia, 476 au rămas în centrele de azil din țara noastră", a declarat Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

El a subliniat că pentru cei aproximativ 18.000 de copii ucraineni s-au identificat o serie de soluții pentru a le putea acorda atenția cuvenită.

Prim-ministrul a adăugat că în acest sens a avut marți seara o întâlnire cu miniștrii Educației, Finanțelor, Afacerilor Interne și Familiei și Tineretului.

Totodată, Nicolae Ciucă a evidențiat importanța coordonării acțiunilor Guvernului cu cele ale autorităților locale, precum și cu autoritățile ucrainene.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, suntem în legătură permanentă cu Ambasada Ucrainei la București astfel încât să putem să avem datele legate de trasabilitatea și prezența pe teritoriul României a cetățenilor ucraineni", a menționat premierul. (Agerpres)

Lasă un comentariu