ANIMALELE DE COMPANIE ÎNTÂRZIE DECLINUL COGNITIV

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Clinica de Prevenire a Maladiei Alzheimer a Universității Atlantic din Florida, citați de descopera.ro, susțin că animalele de companie pot întârzia, pe termen lung, pierderea memoriei și alte tipuri de declin cognitiv.

“Studiul nostru a analizat datele cognitive de la peste 1.300 de adulți, bărbați și femei, cu vârsta de peste 50 de ani. Orice persoană care avea declin cognitiv la începutul cercetării a fost exclusă din analiză. Dintre cei rămași în eșantionul final, peste 53% dețineau animale de companie.

Deținerea animalelor de companie a fost deosebit de benefică pentru memoria verbală funcțională, cum ar fi memorarea listelor de cuvinte, întrucât animalele de companie, indiferent de specie, stimulează creierul. Am constatat că nu doar pisicile și câinii pot stimula creierul, ci și iepurii, hamsterii, păsările, peștii și... reptilele.

Deținerea de animale de companie timp de 5 sau mai mulți ani a produs cel mai mare beneficiu, respectiv întârzierea declinului cognitiv cu 1,2 puncte în perioada de șase ani a studiului, în comparație cu rata de declin la persoanele fără animale de companie.

Însă deținerea de animale de companie pot oferi o multitudine de alte beneficii pentru creier, cum ar fi compania socială și simțul datoriei și al scopului. Iar angajamentul cognitiv, socializarea, activitatea fizică și simțul scopului pot combate separat, și chiar mai mult împreună, factorii de risc modificabili pentru declinul cognitiv și demența bolii Alzheimer.

Recomandăm ca persoanele care dețin animale de companie să fie sprijinite în păstrarea lor prin politici publice și parteneriate comunitare, cum ar fi eliminarea taxelor pentru animale, furnizarea de servicii veterinare gratuite sau la costuri reduse, astfel încât proprietarii de animale să și le poată păstra.

O separare nedorită de animalul de companie poate fi devastatoare pentru un proprietar atașat, iar populațiile marginalizate sunt cele mai expuse riscului acestor rezultate nedorite”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu