Proiect: CONSILIERE PSIHOLOGICĂ GRATUITĂ PENTRU COPIII AFECTAȚI DE PANDEMIA DE COVID-19

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății (MS) a inițiat un proiect de hotărâre prin care copiii afectați din punct de vedere emoțional sau psihic de pandemia de Covid-19 vor putea beneficia de 10 ore de consiliere psihologică sau psihoterapie gratuite, decontate de stat, în cadrul programului național “Din grijă pentru copii”.

Intrarea în program

Pandemia de coronavirus și provocările cu care s-au confruntat oamenii în ultimii doi ani (restricții de mișcare, izolare, pierderea veniturilor, suprasolicitare, niveluri ridicate de stres etc.) i-au făcut pe copii mai anxioși, mai depresivi și mai vulnerabili în fața abuzurilor fizice și psihologice.

În acest context, Guvernul a stabilit demararea unui program național de suport pentru minori, denumit “Din grijă pentru copii”, care are ca scop, printre altele, protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor, prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psiho-emoționale și mintale a acestora în perioada pandemiei de Covid-19 și postpandemie.

Potrivit proiectului de act normativ, intrarea în programul “Din grijă pentru copii” se va face pe baza unei recomandări de evaluare psihologică venite din partea unui medic sau a consilierului școlar, care va analiza comportamentul copilului.

Condiții

De evaluare și intervenție psihologică decontate pot beneficia copiii și părinții ori reprezentanții legali ai acestora, care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. Copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în program, excepție făcând tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de evaluare și intervenție au împlinit 18 ani.

În plus, copilul nu a mai beneficiat anterior de servicii psihologice prin intermediul acestui program, iar părintele sau reprezentantul legal al copilului își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la program.

Programul se adresează doar copiilor care nu beneficiază de alte servicii psihologice gratuite, conform legii.

Recomandare de evaluare psihologică

La sesizarea părinților sau ca urmare a observării unor probleme psiho-emoționale și (sau) comportamentale ale copilului de către profesori, consilierii școlari sau asistenții sociali, medicii de familie sau medicii de medicină școlară vor face o recomandare de evaluare psihologică pentru intrarea în program.

În baza evaluării inițiale, psihologii pot propune un program de intervenție psihologică (psihoterapeutică) individualizată, de maxim 10 ședințe, realizate pe o durată de maxim 3 luni consecutive pentru fiecare copil.

Dacă psihologul consideră că este nevoie de intervenții de natură psihiatrică, acesta va îndruma copilul și pe reprezentantul său legal către serviciile medicale de specialitate.

Pe de altă parte, un copil poate ieși din acest program dacă starea sa de sănătate nu mai permite intervenția psihologică sau dacă părintele se decide să îl retragă și face o cerere scrisă în acest sens către psiholog.

Fără absențe nemotivate

Copilul nu va mai beneficia de consiliere psihologică sau psihoterapie decontate de stat în situația în care cumulează cel puțin 3 absențe consecutive, nemotivate de o urgență medicală a copilului sau a persoanei care însoțește copilul la psiholog, atestată prin adeverință medicală emisă de medicul de familie.

O ședință de consiliere psihologică durează 50 de minute, iar în cadrul programului copiii beneficiază de evaluarea inițială și până la zece ședințe de psihoterapie, intervenție psihologică sau consiliere psihologică.

Costul unei ședințe de psihoterapie sau de consiliere psihologică este de 120 de lei, pe care statul român îl va deconta în cei doi ani de implementare a programului.

Suma alocată pentru decontarea acestor servicii este de 8.400.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat.

*

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu