DELTACRON, O NOUĂ VARIANTĂ COVID-19, PÂNDEȘTE DUPĂ COLȚ...

Distribuie pe:

Cercetătorii din mai multe țări, inclusiv SUA, au identificat o nouă variantă a virusului care provoacă COVID-19, au anunțat miercuri, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Noua tulpină - numită Deltacron, este o combinație de gene ce se regăsesc în variantele Delta și Omicron și nu s-a răspândit, deocamdată, pe scară largă.

OMS a anunțat că noua combinație de COVID-19 a fost detectată în Franța, Țările de Jos, SUA și Danemarca.

Laboratorul Helix din San Mateo, California, care colaborează cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, au secvențial 29.719 de mostre pozitive pentru COVID-19 colectate între 22 noiembrie și 13 februarie, potrivit cercetării efectuate de o echipă care a inclus Centrul Medical al Universității din Washington și compania de testare Thermo Fisher Scientific.

Cercetătorii au descoperit două infecții care implică versiuni diferite de Deltacron, rezultate din combinația de material genetic Delta și Omicron. Alte douăzeci de infecții au prezentat variantele Delta și Omicron, un caz având Delta, Omicron și Deltacron.

Experții spun că este prea devreme să ne facem griji pentru Deltacron. În comparație cu variantele anterioare, cum ar fi Delta și Omicron, această nouă variantă - cercetătorii au adoptat oficial numele “Deltacron” - pare puțin probabil să se răspândească la fel de ușor, a spus William Lee, directorul științific al Helix.

“Faptul că și cele două cazuri pe care le-am văzut au fost diferite sugerează că probabil că nu se va ajunge la o variantă de nivel de îngrijorare”, a declarat Lee pentru USA TODAY.

Până acum, în locurile în care a fost detectat Deltacron, “există niveluri foarte scăzute” cu noua infecție, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, expert american în boli infecțioase și responsabil tehnic al OMS COVID-19, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri.

Deocamdată, OMS nu a observat “o schimbare din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove. Și în ceea ce privește Deltacronul, “nu am văzut nicio schimbare în gravitatea bolii. Dar sunt multe studii în curs de desfășurare”.

Virusuri precum SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 se pot schimba și pot suferi mutații. De exemplu, mutațiile care au cauzat tulpina Delta au dus la o variantă care a crescut contagiozitatea bolii. Varianta Omicron a fost, la rândul ei, mai contagioasă și s-a descoperit că îi reinfectează pe unii care au avut anterior COVID-19.

“Din păcate, ne așteptăm să vedem noi combinații, pentru că asta fac virușii, se modifică în timp”, a spus Van Kerkhove. “Observăm un nivel foarte intens de circulație. Vedem că acest virus infectează animalele, cu posibilitatea de a infecta din nou oamenii. Deci, din nou, pandemia este departe de a se termina”.

De obicei, mutațiile au loc în mod constant până când una dintre ele devine suficient de puternică pentru a constitui o nouă variantă. În acest caz, au avut loc mutații diferite, probabil ca o consecință a existenței continue a variantei Delta, concomitemt cu Omicron, explică cercetătorii.

“Timp de câteva săptămâni, cazurile de co-infecție s-au înmulțit, probabil mai mult decât știm, deoarece pot fi dificil de detectat”, a spus Lee.

Deși oamenii nu trebuie să-și facă griji cu privire la această ultimă variantă, cercetătorii pot învăța din evoluția Deltacronului.

“Este un fenomen interesant și ne ajută să înțelegem mai multe despre cum evoluează virusul și cum continuă să reziste pandemia”, a spus Lee.

Mutațiile “confirmă necesitatea unei supravegheri continue pentru a identifica potențialele variante de îngrijorare ca parte a unui sistem de avertizare timpurie care monitorizează noile tendințe virale, inclusiv COVID-19, gripa și alte virusuri”, a spus Lee.

Testarea și studiul constant al virusului sunt “esențiale”, a confirmat Van Kerkhove.

“Este cu adevărat esențial să continuăm secvențierea, să avem o bună reprezentare geografică a acesteia, în întreaga lume, și ca sistemele care au fost puse în aplicare în acest sens să fie consolidate, pentru că trebuie să avem în vedere viitoare provocări”, a conchis Van Kerkhove. (sursa - eu.usatoday)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu