PROIECT: REVINE STAREA DE ALERTĂ?

Distribuie pe:

Ministerul Justiției (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri temporare pentru prelungirea aplicării și adaptarea unor măsuri instituite pe durata stării de alertă, determinate de pandemia de Covid-19 pentru instituțiile din domeniul justiției.

În expunerea de motive, MJ precizează: “Nu există o certitudine cu privire la involuția epidemiologică, de aceea MJ propune ca în unele instituții din domeniul justiției să fie aplicate, pentru încă un an, măsurile instituite pe durata stării de alertă determinate de pandemia de Covid-19.

Este evident că încetarea stării de alertă nu înseamnă în mod automat și o încetare bruscă a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, iar nivelul infectărilor este încă important, motiv pentru care, cel puțin o perioadă, riscul apariției de focare de infecție este încă actual.

Proiectul de lege prevede că supravegherea de către serviciul de probațiune a celor care au primit pedepse cu suspendare sau care au fost eliberați condiționat din închisori se poate executa și prin mijloace de comunicare la distanță audio sau audio-video, în vederea prevenirii îmbolnăvirii sau răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, prin apel telefonic sau online.

Tot prin comunicare audio-video la distanță, cei aflați sub supraveghere ar putea participa la programele de reintegrare socială, individuale sau de grup, dacă a fost estimat un risc scăzut de recidivă sau în vederea prevenirii îmbolnăvirii sau răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit proiectului, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ar putea dispune ca, în penitenciare, să fie impuse în continuare reguli de distanțare socială și măsuri de prevenție și siguranță medicală. Organizarea activităților zilnice ale deținuților ar trebui să se desfășoare în grupuri restrânse, cu purtarea echipamentului de protecție individuală și respectarea regulilor de distanțare socială.

Cei care vin în vizită la persoanele private de libertate ar trebui să poarte în continuare echipament propriu de protecție, iar dreptul la comunicările online le va fi acordat deținuților, necondiționat. Paza și supravegherea deținuților internați în spitalele publice poate fi realizată prin monitorizare video de la distanță”.

*

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise pe cale electronică, la adresa de e-mail: dean@just.ro. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu