ORGANELE DIN CORPUL UMAM AU VÂRSTE DIFERITE...

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Institutul de Genomică din Beijing, citați de descopera.ro, au constatat că, deși oamenii îmbătrânesc în mod constant, fiecare organ are propriul ritm și diferite vârste biologice.

“Pentru acest studiu, am recrutat 4.066 de voluntari (52% femei și 48% bărbați), cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, din Shenzhen, China, cărora le-au fost recoltate probe pentru analize și le-a fost evaluată condiția fizică.

Am utilizat indicatori biologici ce pot fi identificați din probe de sânge și fecale, plus unele măsurători realizate în urma unei examinări corporale de rutină.

Deși greutatea corporală sănătoasă și condiția fizică bună par să aibă un impact pozitiv, am descoperit că vârstele biologice ale diferitelor organe și sisteme nu sunt întotdeauna sincronizate.

În prezența unei microflore mai diversificate, sistemul intestinal este mai tânăr, însă acest lucru are un impact negativ asupra îmbătrânirii rinichilor, întrucât o diversitate mai mare de specii din microflora intestinală determină rinichii să lucreze mai mult. O astfel de inconsecvență demonstrează existența mai multor ceasuri biologice în corp.

În cadrul cercetării, am evaluat 403 caracteristici, precum metabolismul și imunitatea, pe care le-am împărțit în nouă categorii - inimă, rinichi, ficat, sex, ten, nutriție, imunitate, condiție fizică și microfloră intestinală.

Apoi, am dezvoltat un indice al ratei de îmbătrânire pentru a corela diferite sisteme ale corpului înainte de a împărți voluntarii în două categorii: cei cu un ritm mai rapid de îmbătrânire și cei cu un ritm mai lent, comparativ cu vârsta lor cronologică.

Potrivit studiului, unele persoane supraponderale pot prezenta o rată de îmbătrânire mai rapidă, asociată metabolismului lor, în timp ce alte persoane pot avea o rată de îmbătrânire mai rapidă la nivelul ficatului.

Aceste constatări ar putea fi utilizate drept ținte pentru intervenții în vederea îmbunătățirii stării de sănătate, precum și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire în viitor.

Intenționăm să monitorizăm în mod regulat participanții la acest studiu pentru a valida concluziile. Totodată, tehnologia de analiză la nivel celular va fi folosită pentru a evalua mai detaliat procesul de îmbătrânire.

Variația de la celulă la celulă în cazul unui individ vârstnic ar putea dezvălui informații importante cu privire la eterogenitatea în cadrul tipurilor de celule și a țesuturilor, oferind astfel informații cu privire la mecanismele de îmbătrânire”, afirmă oamenii de știință chinezi. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu