ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI, MARCATĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

“Pace. Înțelegere. Libertate” - a fost motto-ul sub care s-au desfășurat, la Târgu-Mureș, marți, 15 martie, ceremonii dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni și împlinirii a 174 de ani de la Revoluția și Războiul de Independență din 1848-1849.

Manifestările au fost organizate de filiala UDMR Mureș, UDMR Târgu-Mureș, Primăria Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Asociația pentru Târgu-Mureș, ziua de 15 martie fiind considerată drept “cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din România”, potrivit unui comunicat de presă dat publicității de reprezentanții Uniunii.

“Ziua de 15 martie este sărbătoarea libertății, de aceea este o sărbătoare a tuturor târgumureșenilor”, a transmis, la rândul său, primarul municipiului, Soós Zoltán care, în cursul dimineții a avut o întrevedere cu deputatul ungar Lázár János, invitat la manifestări.

În cadrul tradiționalei ceremonii de la Monumentul Secuilor Martiri din municipiu, au fost rostite discursuri de comemorare, au fost depuse coroane de flori și a avut loc un scurt program artistic.

Au rostit alocuțiuni: deputatul Fidesz Lázár János, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc și primarul Târgu-Mureșului, Soós Zoltán.

Seara, Palatul Culturii a găzduit festivitatea de decernare a premiilor Carte și Lumânare, distincție ce simbolizează “puterea comunității, faptul că și în mod pașnic putem să ne exprimăm dorința de a fi liberi, de a învăța în limba maternă și de a trăi în Târgu-Mureș și în județul Mureș cu aceleași drepturi și libertăți ca toți cetățenii”, a arătat Kovacs Mihaly Levente, președintele executiv al UDMR Mureș, citat de agerpres.ro.

Cu prilejul zilei de 15 martie, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a salutat, într-o scrisoare, comunitățile maghiare din Bazinul Carpatic și de peste granițele Ungariei, notează MTI.

“Dorim pace în proximitatea noastră, dar și în lumea mai largă din jurul nostru, libertatea autodeterminării de a ne putea modela propria viață și consens în problemele noastre naționale pentru ca, împreună cu popoarele cu care conviețuim, să ne construim un viitor sigur în Bazinul Carpatic (….) Este firesc pentru noi să ne închidem ușile în cazul ideologiilor care ne bulversează casele, dar deschidem larg porțile când bat la el membrii națiunii maghiare care au nevoie ajutor sau oameni care încearcă să-și salveze viața”, se arată în documentul citat.

Potrivit lui Viktor Orbán, în lumina zilelor Revoluției și a Războiului de Independență, “putem vedea cu claritate în ce direcție se îndreaptă astăzi calea comună a națiunii maghiare. Ne aliniem eroilor din 1848 și ne dorim și noi o lume în care, trăind în pace și siguranță, să fim nu doar liberi, ci și maghiari liberi. Prin urmare, așa cum au făcut și ei, trebuie să rezistăm tuturor presiunilor externe și încercărilor interne de divizare care ar pune în pericol ceea ce am construit împreună”.

“Permiteți-mi să vă salut cu ocazia aniversării Revoluției din '48 și aș dori să vă mulțumesc pentru solidaritatea transfrontalieră care a dovedit încă o dată că niciun maghiar nu este singur. Trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!”, se arată în finalul scrisorii.

Din rândul oficialilor români, au transmis mesaje de felicitare: Președintele Klaus Iohannis - “Prin hărnicie și prin tradiții, maghiarii au îmbogățit cultura Europei și patrimoniul umanității” -; premierul Nicolae Ciucă - “Vă asigur de respectul meu și al Guvernului față de valorile comunității maghiare”, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților - “Sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni - prilej cu care maghiarii își reafirmă, anual, identitatea”.

ILEANA SANDU Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu