BANCHERII LUMII, “ÎNGROZIȚI” DE INVAZIA RUSIEI ÎN UCRAINA ȘI DE CONSECINȚELE RĂZBOIULUI ASUPRA ECONOMIEI GLOBALE. “NE CONFRUNTĂM CU O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ!”

Distribuie pe:

“Suntem îngroziți și profund îngrijorați (horrified and deeply concerned) de invazia rusească în Ucraina și de impactul acesteia asupra economiei mondiale”, se arată într-un comunicat comun semnat de reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondului Monetar Internațional (FMI), Băncii Mondiale (BM) și Băncii Europene de Investiții (BEI), dat publicității la finele săptămânii.

“Atacurile asupra populației și infrastructurii civile provoacă suferințe uriașe, creează deplasări masive de populație, amenință pacea și securitatea internațională și pun în pericol nevoile sociale și economice de bază pentru oamenii din întreaga lume.

Pe lângă catastrofa umanitară devastatoare care ia amploare în Ucraina, războiul perturbă mijloacele de trai în întreaga regiune și nu numai.

Impactul va fi unul extins - de la reducerea aprovizionării cu energie și alimente, la creșterea prețurilor și a sărăciei și un efort masiv pentru reconstrucția Ucrainei, toate acestea vor împiedica redresarea post-pandemie în întreaga lume.

Întreaga economie globală va simți efectele crizei printr-o creștere mai lentă, întreruperi comerciale și inflație mai accelerataă, afectându-i în special pe cei mai săraci și mai vulnerabili.

Prețurile mai mari la mărfuri precum alimentele și energia vor accelera și mai mult inflația.

Țările, în special cele vecine cu Ucraina, vor suferi perturbări în comerț, lanțuri de aprovizionare și transferuri de bani, precum și creșteri ale fluxurilor de refugiați.

Scăderea încrederii și incertitudinea investitorilor vor afecta prețurile activelor, vor înăspri condițiile financiare și ar putea genera chiar ieșiri bruște de capital de pe piețele emergente”.

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică și nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistență de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI și 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Instituțiile bancare au în vedere, de asemenea, planuri de acțiune pentru a contribui la atenuarea impactului crizei asupra țărilor UE care găzduiesc refugiați.

“Suntem conștienți de importanța colaborării dintre instituțiile noastre pentru a ne coordona reacțiile în vederea sprijinirii, prin politici de finanțare, a Ucrainei și a vecinilor ei. Ne angajăm să consolidăm cooperarea și solidaritatea internațională în fața acestei enorme provocări”, se arată în finalul documentului citat. (ebrd.com)

Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua bancă ca mărime din Spania și a cinsprezecea instituție financiară din lumea occidentală, cu o capitalizare de piață de peste 61 de miliarde de euro - merge mai departe în evaluarea actualei situații geopolitice: în cadrul recentei Adunări Generale a Ac

ționarilor , președintele Carlos Torres Vila a vorbit despre invazia Ucrainei, care, înainte de toate, reprezintă o “tragedie umană enormă”. În acest sens, el a spus că dincolo de impactul imediat, acest război “va avea consecințe structurale asupra economiei globale”, condiționând relațiile internaționale în toate domeniile. “Ne confruntăm cu o nouă ordine mondială”, a adăugat el.

“Noi, cei de la BBVA, privim neputincioși situația, cu mare tristețe și îngrijorare, sperând că aceasta se va termina cât mai curând posibil. Este datoria și responsabilitatea noastră să continuăm să ajutăm cu tot ce putem.”

În acest sens, banca a contribuit la ameliorarea crizei umanitare din Ucraina cu o donație de 1 milion de euro și o campanie în rândul clienților și angajaților, în cadrul căreia s-au strâns deja 1,7 milioane de euro. (bbva.com.eu)

Din punct de vedere economic, “deși ne așteptăm ca redresarea să continue în 2022, invazia crește semnificativ incertitudinea privind evoluția economiei globale”, a apreciat președintele BBVA. În urma unui impact negativ inițial asupra piețelor financiare și a prețurilor mărfurilor, este de așteptat ca acest conflict armat să reducă creșterea și să crească inflația.

Președintele BBVA consideră că “Europa oferă un răspuns imediat și coordonat la criză. Prin aceasta, trimite un semn clar de angajament pentru o mai bună integrare europeană pentru a face față provocărilor enorme - atât umanitare, cât și strategice.”

Carlos Torres Vila anticipează că, din punct de vedere energetic, “Europa trebuie să se îndrepte către o mai mare independență, care trebuie să servească, cât de rapid posibil, la mobilizarea economiei către energii regenerabile cu mai multă viteză, dacă este posibil”. “Ne confruntăm cu o nouă ordine mondială”, preconizează oficialii BBVA. (sursa foto - gtreview.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu