GÂDILATUL - AMUZANT SAU PERICULOS?

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, au demonstrat științific de ce este aproape imposibil să te gâdili singur.

“Gâdilatul apare atunci când cineva te atinge cu mișcări ușoare în zone sensibile, precum tălpile, subrațul, pe sub coaste sau chiar în zona stomacului. Instant, apare senzația de râs. Explicația? Creierul este luat prin surprindere. Râdem necontrolat atunci când cineva ne gâdilă.

Noi am vrut să aflăm de ce nu râdem și atunci când ne gâdilăm singuri, deși atingem aceleași zone. În urma studiului, am constatat că nu avem cum să ne gâdilăm singuri pentru că mintea noastră poate anticipa mișcarea mâinii și, ca atare, nu există imprevizibil. Nu ne putem lua prin surprindere de unii singuri, pentru că fiecare mișcare este coordonată de creier.

Există două părți ale creierului care sunt responsabile de modul cum este interpretat gâdilatul - cortexul somatosenzorial, care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea. Aceste două zone ale creierului declanșează sistemul nervos atunci când ceva sau cineva te gâdilă.

Există și două tipuri de gâdilat: unul ușor, numit Knismesis, iar altul mai agresiv și necontrolat, denumit Gargalesis. Gâdilatul, indiferent de tipul lui, declanșează aceeași zonă a creierului, numită operculul rolandic, o zonă responsabilă de reacțiile vocale și emoționale”, explică oamenii de știință britanici.

În cadrul unui alt studiu, realizat la Universitatea din California, cercetătorii americani au demonstrat că gâdilatul excesiv îi poate dăuna copilului.

“Toți părinții își gâdilă copiii în joacă, pentru a-i distra și pentru a-i face să râdă. Însă, studiul nostru a arătat că doar 32% dintre copiii participanți au afirmat că se bucură atunci când sunt gâdilați, ceilalți oferind răspunsuri neutre sau negative.

Doar pentru că cel mic râde, nu înseamnă că se și bucură de gestul în sine. Gâdilatul în exces nu creează aceleași sentimente de fericire care sunt create atunci când o persoană râde la o glumă amuzantă, de exemplu. Gâdilatul excesiv creează doar o iluzie exterioară că persoana râde.

Un copil gâdilat prea mult pierde controlul asupra sa și de aici începe lupta pentru supremație. Deși părinții fac acest gest pentru a-i distra pe copii, efectul poate fi dăunător, întrucât gâdilatul poate fi o foarte bună formă de dominare, iar râsul care urmează este un mod evolutiv de a demonstra supunere. Atunci când gâdili prea mult un copil împotriva voinței sale, îi poți provoca o durere mintală mare, care poate să rămână pe viață”, atrag atenția cercetătorii americani.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu