“COPILUL RÂDE: «ÎNȚELEPCIUNEA ȘI IUBIREA MEA E JOCUL.»“???

Distribuie pe:

Motto: “Un general nu câștigă lupta cu forța armelor, ci cu mintea” (Sun Tzu, “Arta războiului”)

Poate părea paradoxal, dar, de mii de ani, până și războaiele au legi și regulamente, nu puține, menite să protejeze inclusiv adversarul, limitând daunele materiale. Nu de alta, dar și prada de război poate fi refolosită, mai ales când e prețioasă precum centralele nucleare sau tezaurele adăpostite prin deșert. De pildă, secțiunea a III-a a Convenției de la Haga din 1907 prevedea ca, “în cazul unei confruntări militare, ostilitățile să fie precedate de o declarație motivată de război sau de un ultimatum cu o declarație condiționată de război.”

Mai mult decât atât, legile moderne ale războiului, cum ar fi Convențiile de la Geneva din 1949, stabiliesc că: “războaiele nu ar trebui să includă distrugeri inutile; atacurile ar trebui limitate la obiective militare; atacurile nediscriminate - adică să fie atacați laolaltă civili și soldați - sunt interzise; războaiele ar trebui să se limiteze la atingerea obiectivelor politice care au declanșat conflictul; medicii, ambulanțele și spitalele NU ar trebui atacate.”

Putin a ignorat, ca de obicei, toate legile, regulamentele și principiile, invadând o țară independentă fără să anunțe motivațiile clare, planul și durata operațiunilor desfășurate. Concret, “Rusia a încălcat principiul jus ad bellum (legea referitoare la interzicerea recurgerii la forță). Acțiunea sa constituie un act de agresiune cu încălcarea principiului juridic fundamental al interzicerii utilizării forței, prevăzut în Charta ONU. Adunarea Generală a ONU a cerut Rusiei să înceteze imediat utilizarea ilegală a forței împotriva teritoriului Ucrainei în cei mai fermi termeni. Desfășurarea războiului din Ucraina ridică serioase îngrijorări și cu privire la jus in bello. Acesta este corpul dreptului internațional legat de modul în care este purtat războiul.”

Din păcate, se pare că nicio lege modernă a războiului nu implică obligativitatea controlului psihiatric al celor antrenați în conflicte, deși încă în lucrarea “Arta războiului” (“The Art of War”), scrisă de strategul militar chinez Sun Tzu în urmă cu 2.500 de ani (în secolul 5 î.Ch.), se menționează clar faptul că “Un general nu câștigă lupta cu forța armelor, ci cu mintea”. (Pe vremea aceea nu existau președinți, ci doar împărați!). Și se mai desprind câteva concluzii interesante din cele 13 capitole ale cărții: “Începe doar bătălii pe care știi că le poți câștiga! Înțelege când este momentul să lupți și când să eviți lupta! Învață să-ți induci în eroare adversarul: fii slab atunci când ești puternic și puternic atunci când ești slab! Cugetă și discută înainte de a acționa!”

Câtă materie cenușie mai folosește Putin, în furia lui măcinată de complexele care îl domină, se vede cu ochiul liber, în pofida spaimelor în care încearcă să învăluie mapamondul. Cu voie sau fără voie, Rusia renunță la Europa în favoarea Chinei, pe care o propulsează pe locul I al podiumului lumii. Rămâne de văzut, în final, cu ce o să se aleagă după “facerea de bine”!

“Gazul rusesc din insula Sakhalin, din Orientul Îndepărtat, va fi transportat prin conducte peste Marea Japoniei, până în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, ajungând până la 10 miliarde m3 pe an în jurul anului 2026, au anunțat surse de la Beijing. Acordul ar urma să fie încheiat în euro, a adăugat sursa, în conformitate cu eforturile celor două state de a se desprinde de sistemul dolarului american. Discuțiile dintre cele două companii au început în urmă cu câțiva ani, după lansarea «Power of Siberia», o conductă de 4.000 de km (2.500 de mile), care trimite gaze către China. Discuțiile s-au accelerat mai recent, după ce Beijingul și-a stabilit obiectivul tranziției la o economie verde pentru 2060”, a spus sursa. “Lipsa de cărbune din China de anul trecut a servit ca un semnal de alarmă că gazul natural are o valoare specială, de aceea CNPC a decis să completeze cu noul acord de conducte. Prețul noului acord de gaz va fi similar cu cel al Power of Siberia”, a spus sursa, adăugând că ambele părți sunt “destul de mulțumite” de acel aranjament. Cum să nu? În urmă cu o lună, Rusia a convenit un contract de 30 de ani pentru a furniza gaz Chinei printr-o nouă conductă urmând a stabili noile vânzări de gaze în euro, întărind o alianță energetică cu Beijingul pe fondul legăturilor tensionate ale Moscovei cu Occidentul din cauza Ucrainei și a altor probleme. Gazprom a fost de acord să furnizeze consorțiului energetic de stat chinez CNPC 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, au declarat reprezentanții companiei ruse și oficialii de la Beijing. Primele livrări prin noua conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei cu nord-estul Chinei, urmau să înceapă în doi-trei ani. Noul acord, care a coincis cu o vizită a președintelui rus Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, va adăuga încă 10 miliarde de metri cubi la acordul bilateral.

În vremea asta, săptămâna a debutat cu noi bombardamente în mai multe orașe ucrainene. În Kiev, mai multe case și un centru comercial au fost lovite de obuze, atac în care cel puțin 4 oameni au murit, potrivit autorităților din Ucraina. În paralel, oficialii ucraineni au acuzat din nou trupele ruse că evacuează forțat oameni în Rusia. Aproape 2.400 de copii au fost duși pe “teritoriul statului agresor”, a anunțat MAE Ucrainean. Cel mai recent bilanț al victimelor anunțat de ONU ridică numărul deceselor în rândul civililor la 925, iar pe cel al răniților, la 1.496, a declarat luni adjunctul șefului Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, Roman Primush, în timpul unei conferințe de presă, relatează Ukrinform, preluat de CNN. “Conform Convenției de la Geneva, bombardamentele sau alte amenințări la adresa salvatorilor în momentul operațiunilor de salvare sunt considerate o crimă de război. Înregistrăm toate aceste cazuri, informațiile despre fiecare sunt transferate organelor competente, care vor oferi o evaluare juridică a unor astfel de acțiuni și va identifica autorii implicați”, a spus Primush. El a menționat că arestarea salvatorilor de către forțele ruse este, de asemenea, o încălcare a Convenției de la Geneva.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat că autobuzele care evacuau luni civili din zonele din prima linie a frontului au fost lovite de bombardamentele rusești. Patru copii au fost răniți în urma atacurilor și au nevoie de spitalizare, potrivit oficialului citat de Reuters. Autobuzele au plecat din orașul-port Mariupol, asediat de peste două săptămâni de ruși, cu civili, printre care numeroși copii.

Trebuie să recunoaștem că ai nevoie de mare curaj și bărbăție ca să tragi cu luneta și cu rachetele, cu tunurile, în oameni neînarmați: refugiați, femei și copii, bătrâni neputincioși, jurnaliști, ca să bombardezi școli, grădinițe, spitale, teatre, biserici... Criminali!

Mai mult decât atât, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Vladimir Putin ar intenționa să folosească și tineri care nu au împlinit încă 18 ani în războiul din Ucraina. Din cauza lipsei de soldați care să îngroașe rândurile armatei ruse, conducerea Kremlinului ia în considerare posibilitatea implicării minorilor în ostilități. Într-un astfel de context cel puțin îngrijorător, Serghei Șoigu - ministrul rus al Apărării - a semnat deja Ordinul “Cu privire la organizarea implicării membrilor mișcării publice militaro-patriotice Yunarmiya în desfășurarea unei operațiuni speciale pe teritoriul Ucrainei”. “Yunarmiya (n.red. - Young Army Cadets National Movement) a fost înființată în luna octombrie a anului 2015, Asociația Națională a Mișcării Sociale Patriotice Militare Naționale «Armata Tânără» fiind o organizație de tineret susținută și finanțată de Guvernul Rusiei prin Ministerul Apărării al Rusiei. Ordinul semnat de Șoigu vizează întocmirea rapoartelor privind potențiala rezervă umană de 17-18 ani care urmează să fie implicată în ostilitățile purtate de armata rusă în Ucraina. Yunarmiya este o organizație militară rusă pentru copii și tineret aflată în subordinea Ministerului rus al Apărării. Se distinge prin munca de propagandă radicală în rândul tinerilor ruși. Copiii, de la vârsta de 8 ani, devin membri ai acestei organizații.”

Aceeași sursă reamintește că acțiuni similare au fost întreprinse de conducerea militară a Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din anul 1943, elevii de liceu din unitățile Tineretului Hitlerist au fost implicați în serviciu în unitățile de artilerie antiaeriană. Și, din septembrie 1944 până în ianuarie 1945, 150.000 de fete minore au fost înrolate în armata nazistă.

“Copilul râde: «Înțelepciunea și iubirea mea e jocul.»“??? Bieții copii! Biata lume, nebună, nebună, nebună...!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu