“ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU O CRIZĂ ALIMENTARĂ”

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, au dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că România nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Ministrul Agriculturii a spus că este important ca sprijinul financiar cuvenit fermierilor să fie acordat la timp, pentru ca aceștia să se mențină competitivi și să asigure un nivel de producție ridicat.

“Este important să le plătim fermierilor sumele cuvenite la timp. (...) Am finalizat aproape toate plățile și, dacă facem un calcul, este o valoare de peste un miliard de lei care deja a intrat în conturile lor. Încercăm și facem toate aceste eforturi pentru că ei trebuie să rămână competitivi, să asigure un nivel de producție cât mai aproape de potențialul maxim al României, pentru că, vedeți, la nivel global se discută de crize alimentare. Și vreau să vă spun și le spun tuturor românilor că România nu se află într-o astfel de situație. Din punctul ăsta de vedere, suntem stabili în asigurarea cu produse agroalimentare a populației țării. (...) Noi putem să producem alimente pentru populația țării și să ne asigurăm necesarul intern”, a spus Chesnoiu.

Adrian-Ionuț Chesnoiu a adăugat că România are șansa să se transforme din grânarul Europei în “hipermarket-ul” Europei, prin procesarea materiei prime în țară.

“De siguranța alimentară nu trebuie să fim îngrijorați pentru că, v-am spus, în România nu se va putea vorbi de criză alimentară. Criza alimentară apare atunci când este penurie de alimente. În schimb, evident, contextul geopolitic global ne va afecta și pe noi, în sensul în care se reconsideră, se reconfigurează noi piețe, iar agricultura României trebuie să profite de acest lucru pentru că putem cuceri piețe noi și să nu mai exportăm materie primă, să o procesăm în țară, să vindem produse agroalimentare cu valoare înaltă. Chiar le spuneam astăzi la conferință colegilor noștri că România poate deveni, din grânarul Europei, hipermarket-ul Europei, se poate transforma în lucrul acesta, trebuie doar măcar o verigă pe lanțul de procesare să fie integrată și cu siguranță avem această oportunitate”, a explicat ministrul Agriculturii, preluat de Agerpres.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a susținut la rândul său faptul că în țara noastră nu se va produce o criză alimentară, dar admite faptul că vor mai exista creșteri ale prețurilor la alimente.

“La alimente avem o situație foarte bună din perspectiva producției proprii. La fel, susțin și eu faptul că - o să auziți tot felul de analiști peste noapte care vă vor spune că va fi criză alimentară în România... Nu, în România nu va fi criză alimentară, deci asta v-o spun și eu și ca finanțist, și ca economist, și ca om care am lucrat în domeniul respectiv. Dar vor fi puse de creștere pe preț, acolo trebuie să vii cu sprijin pentru populație, pentru gospodării și pentru companii”, a afirmat Câciu.

Lasă un comentariu