LA LUDUȘ: “ORA PĂMÂNTULUI” GĂSEȘTE PARCUL TINERETULUI ÎN HAINE NOI

Distribuie pe:

Așa cum ne informează site-ul primăriei Luduș, prin proiectul “Modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului” din orașul Luduș, primarul Ioan Cristian Moldovan a valorificat durabil un spațiu urban disponibil, transformând un teren degradat și neutilizat într-un spațiu verde, cu funcțiuni de agrement. Beneficiarii finali sunt nu doar locuitorii orașului Luduș, dar și turiștii, adică mai mult de 20.000 de oameni, care au la dispoziție un spațiu verde, cu suprafața de aproape 2,3 hectare, care include un spațiu de joacă pentru copii, un teren de sport multifuncțional, precum și aparate de fitness pentru adulți, copii și persoane cu dizabilități. Beneficiarul investiției, asigurată prin Programul Regio-POR 2014-2020 (Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Prioritatea de Investiții 5.2. - Reconversia și re-funcționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din orașele mici, mijlocii și municipiul București), este Unitatea Administrativ- Teritorială Orașul Luduș, iar valoarea totală a proiectului este de 8.034.910,34 lei, sumă din care finanțarea nerambursabilă este în valoare de 7.717.515,67 lei. La așa o sumă investită, Parcul devine nu doar un adevărat centru de sport și relaxare, ci și, de ce nu, aproape un obiectiv turistic. Pe lângă cele enumerate, investițiile au inclus și pavarea a peste 1.300 mp alei pietonale, amenajarea unei piste de alergare elastice în suprafață de 540 mp și montarea, în interiorul parcului, a 40 DE bănci, 6 seturi de mobilier urban, 8 cișmele, 10 suporturi rastel pentru biciclete, 40 seturi coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, a un sistem automat de irigații și a un performant sistem de supraveghere video. Acest parc este printre primele din Regiunea Centru în care a fost montat un sistem wireless și un sistem de sonorizare ambientală. Totodată, acest parc, unul dintre cele mai moderne din județul Mureș, beneficiază și de un spațiu multi-funcțional, care cuprinde toalete publice, vestiare și spații de administrare.

De altfel, preocupările edilului Ludușului, pentru o dezvoltare durabilă a comunității, se împletesc armonios cu generarea unui mediu prietenos și cu o educație pe măsură. Primăria orașului Luduș susține și în acest an “Ora Pământului”, o amplă campanie de protecția mediului derulată la nivel mondial. Astfel, sâmbătă, 26 martie 2022, iluminatul public din întregul oraș a fost oprit între orele 20.30-21.30. “Mesajul evenimentului este atât unul simbolic, încurajând gestul de a stinge lumina, în efortul global de a atrage atenția asupra problemelor de mediu actuale, cât și unul practic, promovând economisirea energiei prin mijloace simple, atât în cadrul restrâns al familiei, cât și în companiile sau instituțiile în care ne desfășurăm activitatea. Este un angajament simbolic de a ne schimba stilul de viață, de a reduce impactul negativ asupra mediului, pentru binele planetei care ne susține viața”, a declarat primarul orașului, Ioan Cristian Moldovan.

Cum se știe, “Ora Pământului” este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie, a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă prin producerea energiei electrice. Evenimentul a fost organizat, pentru prima dată, pe data de 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de oameni și peste 2.100 DE companii din orașul australian au stins lumina, timp de o oră. Din 2008, evenimentul a devenit o mișcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. Printre alte acțiuni, “Ora Pământului” constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale, timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de către instituții și unități economice. Tot în sprijinul acestor generoase idei, 70 de elevi de la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu”, Școala Gimnazială Nr. 1 și Liceul Tehnologic, sub îndrumarea profesorilor Șopterean Ioan, Puiac Sorina și Mihaela Szakacs, au marcat “Ora Pământului”. Elevii au recitat poezii și au interpretat cântece adecvate momentului. Concomitent cu activitatea elevilor, timp de o oră, a fost întrerupt iluminatul public din oraș. Mesajul “Earth Hour - 2022” (“Ora Pământului”) - “O oră nu va salva lumea!” - este adresat atât colegilor de generație, cât și adulților doritori să schimbe mentalitatea și să-și asume un mod de trai ecologic, spre binele întregii comunități ludușene.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu