AUR CERE ÎNCHEIEREA UNUI ACORD PRIVIND PROTEJAREA LIMBII ROMÂNE ÎN UCRAINA

Distribuie pe:

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să facă “demersuri imediate” pe lângă partea ucraineană pentru semnarea unui acord privind protejarea limbii române în țara vecină, în beneficiul celor peste 500.000 de etnici români care trăiesc acolo.

“Autoritățile ucrainene trebuie să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români, iar acest lucru se poate rezolva rapid, printr-un acord bilateral. Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat recent disponibilitatea în acest sens, așa că Ministerul Afacerilor Externe de la București are datoria să avanseze cu discuțiile. După acest prim pas, următorul trebuie să fie încheierea unui acord cuprinzător privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, a afirmat, joi, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Președintele AUR, deputatul George Simion, a declarat, la rândul său, că problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina sunt “multe” și vizează “accesul la învățământul în limba maternă, hărțuirea liderilor comunității românești, utilizarea oficială a limbii române în administrație și în justiție, finanțarea activităților asociațiilor minorității române, mass-media în limba română, păstrarea identității religioase, limba română ca limbă de cult”.

El a adăugat că problema privind dreptul de a învăța în limba maternă poate fi soluționată “imediat”, iar în intervenția video pe care o va avea în Parlamentul României președintele Zelenski “trebuie să facă referire la acest lucru”.

AUR își reiterează poziția de condamnare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei și pledează pentru căutarea “energică” a unei soluții pe calea pașnică a dialogului și negocierilor între părți. (Agerpres)

Lasă un comentariu