METODA INCENDIERII - POATE DUCE LA PIERDEREA SUBVENȚIEI

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a declarat vineri, la Bistrița, că proprietarii de suprafețe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-și curăța terenurile vor pierde subvențiile agricole, iar sancțiunile acordate vor fi înăsprite.

Chesnoiu a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acțiune pentru combaterea acestui fenomen.

“Se încalcă legea și vreau să vă fac o mărturisire: marți am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de Miniștri, și, când ne apropiam de București, eram deasupra teritoriului național și vedeam foarte mult fum și nu înțelegeam ce se întâmplă cu această situație. Am profitat de faptul că era senin cerul, am aterizat la București și chiar asta am discutat cu ministrul Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că aceia care au astfel de practici atacă biodiversitatea și încalcă normele prevăzute în GAEC-uri. (...) Cei care se va dovedi că și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislației, în sensul înăspririi sancțiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declarație fermierul că a găsit suprafața de teren pe care o declară la APIA incendiată și să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliție în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că, dacă ai în proprietate o suprafață de teren pe care vrei să o lucrezi și vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să și păzești această suprafață de teren și dați-mi voie să nu cred că există situația în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafața de teren a altei persoane”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Adrian-Ionuț Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care își incendiază terenurile că distrug elementele nutritive din sol și pun în pericol viitoarele culturi.

“Vreau să le spun tuturor celor fac astfel de practici că nu fac altceva decât să își distrugă solul, pentru că incendierea suprafeței secătuiește solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În prima fază, au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de eliminare a buruienilor, de erbicidat, dar în același timp își fac singuri rău, pentru că, pe de o parte, pierd subvenția, de cealaltă parte își creează probleme pentru viitoarele culturi”, a explicat ministrul.

În ziua în care ministrul Agriculturii a făcut această declarație, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, confruntat în ultimele săptămâni cu un număr mare de incendii de vegetație, a trimis prin sistemul RO-Alert o “alertă de urgență severă” cu privire la acest fenomen.

“Atenție! Incendiile de vegetație uscată sunt interzise! Acestea pun în pericol viețile oamenilor și bunurile acestora! Renunțați la curățarea terenurilor prin incendiere! Fiți responsabili și evitați situațiile cauzate de aceste acțiuni care sunt scăpate de cele mai multe ori de sub control! Protejați flora și fauna!”, se afirma în mesajul primit de locuitorii județului pe telefoanele mobile.

Lasă un comentariu