BILETELE DE TREN SE VOR SCUMPI CU 20%

Distribuie pe:

Guvernul Ciucă a aprobat în ședința de vineri bugetul companiei CFR Călători, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a pregătit încă de joi opinia publică, anunțând că biletele de tren se vor scumpi de la 1 iulie.

“Apropo de creșterea prețului la bilete, știți că nu a mai crescut din 2013. În bugetul CFR Călători, de la 1 iulie, este prevăzută o creștere cu 20%.

Ăsta este modul în care cei de la CFR Călători și-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet: nu a existat niciun fel de creștere din 2013 la prețul biletelor. Să vedem dacă Guvernul, în înțelepciunea sa, va aproba acest buget”, explica, joi, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Ministrul Sorin Grindeanu anunță că bugetul CFR Călători a fost aprobat de Guvern, prin urmare, prețul biletelor de tren va crește cu 20% de la 1 iulie.

“Demersul aparține conducerii CFR Călători care își asumă această solicitare necesară pentru investiții și pentru mentenanță”, mai scrie Grindeanu, fără să facă vreo referire la eventuale măriri de salarii sau alte cheltuieli cu personalul.

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/03/HG-100.pdf.

Între argumentele invocate în Nota de Fundamentare pentru scumpirea biletelor sunt menționate creșterile de prețuri la motorină și electricitate, fiind dat ca exemplu curentul pentru tracțiunea locomotivelor, care este acum mai scump cu 200%.

De asemenea, se menționează că au crescut și cheltuielile cu reparațiile și întreținerea.

“Cheltuielile cu reparațiile și întreținerea, în valoare de 218.000 mii lei, au fost estimate în anul 2022, în creștere cu suma de 78.442 mii lei față de preliminatul/realizatul anului 2021, creștere datorată necesității efectuării unor reparații la materialul rulant motor, având în vedere, atât vechimea acestuia, cât și asigurarea condițiilor de calitate, regularitate și siguranță a circulației pe calea ferată”, se mai arată în Nota de Fundamentare a documentului pus pe masa Guvernului pentru aprobare.

Foto: Arhivă Facebook/CFR

Lasă un comentariu