LA LUDUȘ, UN “MARȘ PENTRU VIAȚĂ”

Distribuie pe:

Când am fost invitat să particip la ediția din acest an, cea cu numărul 12 (2011-2022), a “Marșului pentru viață”, sufletul mi s-a luminat de emoționanta definiție a vieții rezultate din iubire: “Cine ne iubește?/ Cine ne-ngrijește?/ Ne dăm seama/ Este MAMA!”

Coborând în inimă rațiunea minții, am îmbogățit definiția vieții: “Într-adevăr, este mama, dar și mama mamei mele, și mama bunicii mele, și mama neamului nostru creștin românesc, Sfânta Fecioară Maria, aleasă de Dumnezeu să fie scară pe care să coboare din Cer pe Pământ Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, ca să ne mântuiască de greșeli și de păcate, El fiind Calea, Adevărul și Viața”.

Doi virtuali tineri ludușeni, un El și o Ea, mi-au îndreptat gândurile spre apocalipsa din Ucraina vecină, din care milioane de mame au pornit în marșuri ale vieții spre Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria să salveze viața fiicelor și fiilor, în timp ce tații, frații, unchii și bunicii își jertfesc viața, încercând să-i oprească pe invadatorii trimiși de noul “tătuc” de la Kremlin.

În sfânta zi a Bunei Vestiri, m-am încolonat și eu în “MARȘUL VIEȚII”, de la Luduș, alături de 500 de elevi ai Liceului Tehnologic și ai Școlii Gimnaziale “Ioan Vlăduțiu”, de părintele protopop ortodox Lucian Voșloban, inițiatorul acelui eveniment creștin, de părintele paroh Viorel Ormenișan, de la Biserica “Sfinții Martiri Brâncoveni”, de pastorul penticostal Ioan Radu, de profesorul Claudiu Corneliu Ciucă, directorul liceului, de profesorul de sport Emil Stan, responsabil cu “mobilizarea”, de doamnele profesoare însoțitoare, de jandarmii și polițiștii apărători ai ordinii, securității și liniștii publice.

Admirați de trecători, participanții la “Marșul vieții” au parcurs tradiționalul traseu: străzile Crinului, Lăcrămioarei, Ghioceilor, Bulevardul 1 Decembrie 1918. Pe platoul din fața Casei Orășenești de Cultură, i-au primit cu salutul gazdei profesorul de religie Septimiu Pop și grupul de eleve pregătite să încheie evenimentul creștin cu un emoționant (și pe gustul lor!) recital muzical. Au demonstrat că au talent, rafinament artistic, prezență scenică elevele-soliste vocale Melania Șofron, din clasa a IX-a C, Nuria Duca, din a XI-a F, Carmen Pop, din a XI-a C.

La finalul “Marșului pentru viață”, părintele protopop Lucian Voșloban i-a felicitat pe toți participanții, le-a mulțumit directorilor de școli și profesorilor pentru parteneriat, iar pe elevi i-a sfătuit ca, la întoarcerea în familiile lor, să explice că evenimentul din acea Sfântă zi a Bunei Vestiri a fost dedicat femeilor, femeii-mamă, încheind cu stimă și recunoștință luna martie-Luna Femeii. De asemenea, i-a sfătuit pe copiii și tinerii ludușeni să le dăruiască mamelor doar bucurii și iubire, prin vorbe, gesturi, dar mai ales prin fapte plăcute Sfintei Treimi, Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu.

În fotografia de grup se disting și pancartele purtate de elevi, pe care au fost înscrise mesajele: “UNIȚI PENTRU VIAȚĂ”, “PRO-VIAȚĂ ÎNSEAMNĂ PRO-DRAGOSTE”, “EGALITATE, ECHITATE, SPRIJIN”.

Parteneriatul BISERICĂ-ȘCOALĂ-FAMILIE și-a dovedit din nou bogăția de virtuți educațive oferite copiilor și tinerilor ludușeni care se pregătesc pentru viața comunitară.

MIRCEA GHEBOREAN Foto: SEBASTIAN CĂPUȘAN

Lasă un comentariu