“MOLDOVA, O ȚARĂ MICĂ, CU SUFLETUL MARE”

Distribuie pe:

La începutul lunii aprilie a avut loc în Berlin Conferința Internațională a Donatorilor-Moldova Support Platform, având ca temă Sprijinul internațional acordat Moldovei, cuprinzând asistență materială și financiară, contribuții bugetare, “relocarea” refugiaților ucraineni și asigurarea securității energetice a țării.

Au participat miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței, României și Moldovei, respectiv: A. Baerbock, Jean-Yves Le Drian, B. Aurescu și N. Gavrilița.

Cu o săptămână în urmă, Annalena Baerbock a avut o inițiativă remarcabilă, sesizând “Bundestagul” și apoi Uniunea Europeană, cu privire la situația dificilă în care se află Moldova, “Această țară mică având posibiltăți financiare reduse, dar cu un suflet mare, care a făcut eforturi majore pentru a primi un număr enorm de refugiați”.

La această conferință, 47 de state și organizații internaționale contribuie la ajutorul acordat imediat Moldovei, însemnând 695 milioane euro (parțial creditat): suplimentar 50 milioane euro din Germania și 126 milioane euro din Franța și 10 milioane euro din România; Uniunea Europeană preia 12 mii din totalul refugiaților (390 de mii); furnizarea curentului electric din Europa pentru Moldova.

Cu încă două zile în urmă (03.03.22), a avut loc întâlnirea dintre Primul Ministru al Moldovei, Natalia Gavrilița, și ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Grenfield, care a elogiat “ospitalitatea”

Moldovei în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni (“hrană, adăpost și compasiune”), precum și modul exemplar de gestionare a crizei în pofida impedimentelor cauzate de capacitatea redusă și dificultățile economice cu care se confruntă această țară mică.

În consecință, la “Magna cum Laude” se adaugă și un ajutor financiar de 50 milioane dolari, din partea S.U.A.

Adresându-se, în repetate rânduri, cu titlul de “Excelență”, premierul Moldovei a mulțumit pentru sprijinul American expunând cu multă competență punctul de vedere al Moldovei în contextul agresiunii rusești în Ucraina: este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a independenței și integrității unei țări neutre, Ucraina; Moldova e o țară cu “neutralitatea aleasă de cetățeni”; susține acțiunile și poziția ONU; se solidarizează și colaborează cu Uniunea Europeană; nu se amestecă în cadrul acestui conflict fiind o țară cu “neutralitatea stabilită”; este împotriva escaladării și promovează dezamorsarea conflictului; acordă “casă” pentru refugiați.

Politiciana moldoveancă afirmă că nu există în momentul de față planuri noi de acțiuni agresive rusești vizând Moldova.

TUDOR A. GELU, Corespondență din Frankfurt/Main, Germania

Lasă un comentariu