Două treimi dintre români cred că Uniunea Europeană are viitor, dar că România merge în direcţie greşită...

Distribuie pe:

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a dat publicităţii, luni, 5 martie 2018, raportului naţional pentru România, parte a studiului Eurobarometru standard 88, din care aflăm că românii cred în viitorul Uniunii Europene, dar consideră că România merge în direcţie greşită.

„Doi din trei români (66%) sunt optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene, cu mult peste media europeană (57%). Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% România, 33% UE), democraţia (32% România, 33% UE) şi pacea (32% România, 40% UE).

Mai bine de jumătate dintre români tind să aibă încredere în Parlamentul European (56%, faţă de 45% media europeană) şi în Comisia Europeană (50% faţă de o medie europeană de 42%).

Încrederea în instituţiile naţionale este, însă, mai redusă. De exemplu, doar 21% dintre români au încredere în guvern.

Pentru următorul an, 35% dintre români declară că situaţia economică naţională va fi mai proastă, înaintea lor plasându-se grecii (48%), croaţii şi britanicii (39%). Când vine vorba de situaţia economică a Uniunii Europene, unul din doi cetăţeni români, similar cu media UE, eclară că aceasta este mai degrabă bună şi foarte bună.

Despre viitor, 47% dintre români cred că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcţia bună, ponderea fiind peste media europeană, cu 17 puncte procentuale. În ce priveşte România, direcţia în care se îndreaptă ţara este apreciată drept greşită de 64% dintre respondenţii români, în timp ce la nivel european media este de 49%", se arată în raportul Eurobarometru, citat de hot.news.ro.

În România, datele au fost colectate în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP. Eşantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane, cu vârsta de 15 ani şi peste, iar colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri faţă-în-faţă.

„Românii continuă să creadă în Europa şi în valorile pe care aceasta le promovează. Avem nevoie de încrederea şi dinamismul lor, în construirea viitoarei Uniuni Europene, ale cărei baze se vor pune la summit-ul de la Sibiu, din 2019, în timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE", a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu