“CÂND VINZI SAU CUMPERI ONLINE, AI GRIJĂ DE BANII TĂI! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE”

Distribuie pe:

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunț de vânzare pe internet și suntem abordați de un potențial cumpărător?

Multe persoane cad în capcana infractorilor specializați în infracțiuni informatice, motiv pentru care Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, derulează o campanie de informare în perioada 25 martie - 15 aprilie 2022. Mesajul central este cel legat de riscurile la care ne expunem dacă introducem datele cardului, pe diverse linkuri, pentru “a accepta o sumă de bani”. Niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a primi bani!

Încercăm și prin intermediul mass-media să aducem în atenție modalitățile prin care infractorii de acest tip acționează și câteva dintre semnele unui eventual pericol.

Faptul că nu vedem persoana cu care comunicăm, nu primim personal banii, nu oferim noi înșine bunul sau nu-l ridicăm, toate acestea ne pot pune într-o situație delicată, greu de controlat. Plătim online, nu cunoaștem bine sau nu respectăm măsurile de siguranță ale unei tranzacții și ne putem trezi că, fără să vrem, oferim datele cardului bancar. E ca și cum am oferi portofelul plin cu bani cuiva total necunoscut!!

Să presupunem că vrem să ne schimbăm telefonul și îl punem la vânzare, pe o pagină de anunțuri. Ne abordează cineva, în general pe whatsapp, și ne întreabă despre bun. Scurt, dacă nu are defecte, dacă e în stare bună. Avem deja 2 elemente. Discuția despre vânzare se mută pe alt canal de comunicare decât cel al site-ului cu anunțuri, de regulă pe whatsapp sau chiar telefonic. Până aici nimic problematic. Apoi, în general, conversația despre bun este foarte scurtă, banală chiar.

Acesta este și începutul unei relaționări cu infractorii. Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunțuri. În plus, fiindcă mulți dintre escroci sunt din alte țări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet. Dacă suntem atenți, e foarte probabil ca în conversație să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuții nu este cine pretinde. Și totuși, chiar și infractorii străini pot colabora cu persoane vorbitoare de limba română pentru a-și pune în aplicare planurile, așadar nu este exclusă nici abordarea prin apel telefonic! Vă reamintim că un număr de telefon de România și o fotografie de profil “prietenoasă” nu înseamnă deloc siguranța că știi cu cine ai de a face!! Vom continua în următorul material cu indiciile unei situații riscante.

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE AL INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚUL MUREȘ

Lasă un comentariu