“ÎMPREUNĂ AJUTĂM MAI MULT”

Distribuie pe:

Ieri, 8 aprilie, la Complexul Sportiv de la Izvorul Mureșului, Centrul Regional Tg.Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita a reunit parteneri instituționali din județul Harghita într-o ședință de lucru comună.

Sub acest slogan

Subiectele stabilite pe ordinea de zi a întâlnirii, desfășurate sub sloganul “ÎMPREUNĂ AJUTĂM MAI MULT”, au fost legate de prezentarea Campaniei Naționale “Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”, recent lansată de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, abordarea temelor legate de efectele consumului de droguri licite și ilicite, cu prezentarea prevederilor legale din România, luându-se în considerare limitările în ceea ce privește consumul de alcool și tutun, precum și interdicțiile legate de drogurile de risc și mare risc. Au răspuns invitației de a sprijini eforturile de prevenire ale celor două instituții mai mulți parteneri județeni, respectiv Instituția Prefectului - Județul Harghita, Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita, Inspectoratul Județean de Poliție Harghita, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Biroul pentru Imigrări al județului Harghita, sens în care au fost discutate aspecte privind cooperarea la nivel județean între aceste structuri, având în vedere valul de refugiați din Ucraina. Aceștia au nevoie de un întreg pachet de măsuri, una dintre ele vizând prevenirea și combaterea traficului de persoane, astfel că e necesară punerea la dispoziție a informațiilor care să ducă la evitarea posibilelor riscuri în ceea ce privește această infracțiune.

Pentru siguranță pe teritoriul României

Locația nu a fost aleasă întâmplător, Complexul Sportiv Izvorul Mureșului găzduind persoane refugiate din Ucraina, astfel încât activitățile Centrului Regional Tg.Mureș al A.N.I.T.P. și ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita vor consta și în discuții directe cu aceste persoane, pentru a le fi acordate recomandări și indicații pentru siguranța lor pe teritoriul României, dar și sfaturi legate de importanța adoptării unui stil de viață sănătos și de dezvoltare a abilităților, care să le permită să facă față situațiilor dificile, să le faciliteze comunicarea, integrarea în grup și rezistența la presiunea grupului. “Ne -au fost de un real ajutor materialele în limba ucraineană realizate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane în parteneriat cu Roconect, OIM și eLiberare”, a precizat comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - Coordonator Centrul Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P. Domnia sa a adăugat și că ,,pentru facilitarea comunicării noastre cu aceste persoane (mame și copii) a fost prezent un voluntar, vorbitor de limba ucraineană, care a ales să sprijine activitățile celor două structuri și, totodată, să-i ajute la completarea documentației necesare obținerii permisului de ședere pentru beneficiarii protecției temporare pe teritoriul țării noastre, având în vedere prezența la această locație a reprezentantului Biroului pentru Imigrări al județului Harghita. Încercăm să le fim aproape și să-i sprijinim instituțional cu tot ceea ce se poate, pentru a le întări sentimentul de siguranță și de încredere în autoritățile locale”.

Recomandări pentru persoanele refugiate din Ucraina

Conducerea Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P. recomandă persoanelor refugiate din Ucraina, pe timpul șederii în țara noastră: Să se asigure că intră în contact în primul rând cu profesioniști: pompieri, polițiști, asistenți sociali, psihologi, personal medical, funcționari publici, personal din ONG-uri specializate, și să respecte întotdeauna recomandările acestora; Pot refuza sprijinul din partea cetățenilor sau organizațiilor despre care au orice fel de suspiciuni; Să știe că nicio persoană nu are dreptul să le rețină documentele de identitate, în afară de autorități; Să nu predea nimănui telefonul mobil și să se asigure că acesta este încărcat în permanență pentru a putea apela numerele de urgență; Pot apela 112 dacă realizează că sunt în pericol iminent! (sau 119 pentru cazurile de abuz împotriva copiilor). Pentru a evita situația de EXPLOATARE să știe că nicio persoană nu le poate cere servicii sexuale împotriva voinței lor sau nu îi poate forța să muncească/cerșească în schimbul ajutorului acordat.

Se dorește ca prin aceste activități răspunsul autorităților să fie unul coordonat, avându-se în vedere prevenirea, combaterea și asistența victimelor din rândul refugiaților.

HELP LINE 0.800.800.678

Pentru sesizarea cazurilor de trafic de persoane și sprijin acordat acestei categorii de persoane, rămâne valabil HELP LINE 0.800.800.678, subliniază comisar/șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - Coordonator Centrul Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P. (Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional).

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu