OMS MENȚINE COVID-19 LA NIVEL DE PANDEMIE

Distribuie pe:

Comitetul de Urgență al OMS (format din specialiști independenți) s-a reunit miercuri, pentru a evalua situația epidemiologică actuală privind evoluția virusului SARS-CoV-2. (sursa - who.int)

Participanții au atras atenția că, deși la nivel mondial se înregistrează cel mai mic număr de decese raportate în ultimii doi ani, comportamentul imprevizibil al virusului SARS-Cov-2 și reacția statelor membre la răspândirea acestuia contribuie la menținerea contextului pandemic global.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat importanța ca statele să aplice, în continuare, măsurile medicale, de sănătate publică și sociale și să se pregătească pentru viitoare focare de infecție.

De asemenea, Comitetul a remarcat cu îngrijorare “plictiseala” și lipsa de interes tot mai mare în rândul comunităților din întreaga lume ca răspuns la pandemia de COVID-19 și provocările generate de lipsa de încredere în îndrumările științifice și în autoritățile din domeniul medical.

Comitetul a recunoscut că SARS-CoV-2 continuă să aibă o evoluție virală imprevizibilă, care este agravată de circulația sa pe scară largă și de transmiterea intensă la om, precum și de apariția infecției la o serie de specii de animale.

SARS-COV-2 continuă să provoace niveluri ridicate de morbiditate și mortalitate, în special în rândul populațiilor umane vulnerabile. În acest context, Comitetul și-a exprimat îngrijorarea că utilizarea inadecvată a antiviralelor poate duce la apariția unor variante rezistente la medicamente. În plus, membrii Comitetului au remarcat cu aceeași îngrijorare că unele state au relaxat restricțiile și au redus testarea, îngreunând astfel capacitatea globală de a monitoriza evoluția virusului.

Comitetul a mai atras atenția asupra inconsecvenței condițiilor aplicate, la nivel global, privind COVID-19, pentru călătoriile internaționale și impactul negativ pe care măsurile inadecvate

l-ar putea avea asupra tuturor formelor de călătorie, recomandând vaccinarea, în continuare, ca modalitate de a atenua riscul de îmbolnăvire severă sau deces din cauza COVID-19, în rândul persoanelor care doresc să călătorească.

De asemenea, apreciază OMS, vaccinarea ar trebui să aibă prioritate pentru grupurile cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, adulții în vârstă și populațiile cu imunitate compromisă, refugiații și migranții.

Despre subvariantele de Omicron descoperite recent (BA.4 și BA.5), directoarea programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove, a confirmat că au fost detectate în mod limitat în țări din Africa și Europa și că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă față de varianta originală.

Președintele Comitetului de urgență al OMS, Didier Houssin, a susținut la rândul său că nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus, nici să pierdem din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu