LA FERICIRE, TINERII ROMÂNI AU UN SCOR DE DOAR... 6,69!

Distribuie pe:

Un studiu de specialitate, publicat cu ocazia Zilei Tineretului (2 mai), de Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj și Banca Comercială Română, în calitate de membri ai Guvernanței Programului “Capitala Tineretului din România”, arată că, pe o scară de la 1 la 10, media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6,69...

Vor să participe ca voluntari la dezvoltarea orașelor

Conform cercetării intitulate “Tineri după pandemie: Orașe Fericite”, cel mai ridicat nivel de fericire a tinerilor din România este înregistrat în Iași, cel mai redus în Constanța, în timp ce Cluj-Napoca e perceput drept cel mai curat și unit oraș, iar Iași ca fiind cel mai accesibil.

Totodată, 6 din 10 tineri consideră că orașele lor s-au adaptat eficient contextului pandemic, iar două din șase persoane ar dori să se implice, în viitor, în acțiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea orașului lor.

La modul general, pe o scară de la 1 la 10, media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6,69. În medie, respondenții punctează nivelul de fericire din orașele lor cu 5,99 (din 10), gradul de siguranță resimțit cu 6,63, iar pentru proactivitate, orașele au primit un punctaj de 6,25.

Își doresc propria locuință

Posibilitatea achiziționării propriei locuințe este un subiect foarte important, corelat direct de gradul de satisfacție resimțit de tineri. Astfel, o analiză realizată de Consiliul Tineretului din România relevă faptul că majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiește împreună cu părinții (57,8%, față de 49,4% în medie în UE-27, conform Eurostat). Vârsta medie la care aceștia părăsesc locuința părintească este de 27,9 ani.

Potrivit sursei citate, 8,4% dintre tinerii români, între 15 și 29 de ani, trăiesc în gospodării care utilizează mai mult de 40% din venit pentru cheltuielile cu locuința, 64,7% locuiesc în gospodării supraaglomerate (raportat la 27,5%, media UE), iar 21,9% suferă de lipsa sau precaritatea severă a locuinței (6,5% media UE).

Chiria depășește salariul minim...

Din 2015 până în 2020, costul închirierii unei locuințe a crescut cu 10,1%. O chirie medie pentru o garsonieră în București sau Cluj-Napoca reprezintă 87,3% din salariul minim net, în timp ce chiria pentru un apartament cu două camere 129,66% din salariul minim net, reiese din calculele specialiștilor.

*

Studiul “Tineri după pandemie: Orașe Fericite” a fost realizat pe un eșantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, din cele șase capitale ale tineretului din România, respectiv Cluj-Napoca, Târgu-Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași.

Sondajul a măsurat câteva dintre aspectele esențiale ale vieții tinerilor, cum ar fi cât de fericiți sunt, care este gradul de siguranță pe care îl resimt în orașul în care trăiesc și care sunt lucrurile care pot fi îmbunătățite. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu