AEROPORTUL BRAȘOV VA FI PRIMUL INDEPENDENT ENERGETIC

Distribuie pe:

Aeroportul Brașov-Ghimbav va fi primul independent energetic din România, un deschizător de drumuri și un exemplu în ce privește soluțiile pentru marea provocare cu care se confruntă, în prezent, aeroporturile regionale din UE, și anume aceea de a deveni mai “verzi”, contribuind, totodată, la dezvoltarea zonei centrale a țării, este una dintre concluziile conferinței Smart Airport Cities, organizată, luni, la Ghimbav.

Aproximativ 200 de persoane, reprezentanți ai autorităților locale, mediului diplomatic, al cel de afaceri, incluzând companii aviatice care operează în România, au participat la prezentările și dezbaterile din cadrul conferinței organizată de Asociația Smart City Brașov, în centrul căreia s-a aflat viitorul aeroport și oportunitățile de dezvoltare regională pe care le deschide implementarea acestui proiect.

Pe de altă parte, ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Arthur Mattli, a menționat, în discursul său, că aeroporturile regionale se confruntă, în prezent, pe lângă nevoia de a recupera din pierderile suferite în pandemie, cu provocarea de a deveni mai verzi, subliniind că un oraș aeroport inteligent azi este unul care planifică cu gândul la Pactul Ecologic European, care se străduiește să ofere un sistem integrat de transport și de plată și care se străduiește să devină un oraș european premiat din punct de vedere energetic.

“În timp ce vor trebui să facă față pierderilor provocate în pandemie, presiunea asupra acestor aeroporturi este tot mai mare de a deveni ecologice.

Conform diplomatului elvețian, în deceniul trecut, traficul de pe cele peste 720 de aeroporturi regionale, pe care operează aproximativ 200 de companii aeriene, a crescut cu aproape 200%, însă acestea au fost cele mai afectate aeroporturi în pandemie.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a precizat că aeroportul din Ghimbav este pregătit sa facă față acestei provocări, “Ultimele tehnologii la nivel mondial vor fi folosite la aeroportul de la Brașov-Ghimbav, atât în ce privește securitatea, cât și dirijarea traficului aerian și, foarte important, CJ pregătește un proiect și este prins în lista de investiții, prin care acesta va fi primul aeroport din România eficient energetic, vom produce energia, o vom stoca în rețea și vom avea independență energetică. Fiind construit ca un aeroport al zilelor noastre, va beneficia de toată tehnologia ca să fie exemplu pentru celelalte aeroporturi”, a declarat Veștea, pentru AGERPRES, precizând că, după realizarea studiului de fezabilitate pentru proiect, se va încerca obținerea unei finanțări europene, în caz contrar, banii fiind alocați de la bugetul județean.

Totodată, Veștea a menționat proiectul de unificare a liniilor CFR 200 Brașov-Sibiu și 300 Brașov-Sighișoara, prin Aeroportul Brașov, aflat în stadiu de studiu de fezabilitate aprobat. “Urmează Ministerul Transporturilor, prin CFR Infrastructură, să demareze procedura de achiziție. Sperăm să existe și voință la MT”, a spus acesta.

(Agerpres)

Lasă un comentariu