PE 16 MAI, ECLIPSĂ TOTALĂ DE LUNĂ

Distribuie pe:

Prima eclipsă totală de Lună din acest an va avea loc luni, 16 mai 2022, și va putea fi urmărită complet în cea mai mare parte a Americii de Nord și de Sud, începând din nord-vestul Americii de Nord și din Pacific, iar spre apus din Africa și Europa.

Potrivit Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în România, eclipsa se va putea observa doar în faza de penumbră, Luna apunând exact când începe eclipsa, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic.

În schimb, în America Centrală și de Sud, eclipsa poate fi urmărită în întregime, fără a fi întreruptă de apusul sau răsăritul Lunii. În prima oră a eclipsei, se poate vedea Luna întunecându-se ușor pe măsură ce intră în zona crepusculară a Pământului, zonă în care planeta blochează o parte din discul solar, dar nu pe tot.

După o oră, Luna va intra în umbra Pământului, o parte tot mai mare din suprafața sa fiind complet lipsită de lumina solară. Această regiune complet umbrită va crește până când va ocupa întreaga suprafață a satelitului nostru natural.

Acela este momentul în care începe eclipsa totală, care va dura aproape o oră și 25 de minute. În acest timp, Luna abia dacă va străluci, dar va căpăta o nuanță roșiatică, din cauza împrăștierii luminii solare de către atmosfera Pământului.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 8 noiembrie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu