CALEA FERATĂ SIGHIȘOARA-BRAȘOV, ÎN AȘTEPTAREA “CÂRTIȚELOR” TBM

Distribuie pe:

Asociația Pro Infrastructură, cunoscuta organizație non-guvernamentală care monitorizează proiectele și șantierele de construcție a infrastructurii mari din România, a publicat recent o analiză despre stadiul realizării căii ferate de viteză Sighișoara - Brașov. “Filmarea din dronă arată un progres incremental de la ultima noastră vizită, justificat și de sezonul rece.

Cele două tuneluri mari, de 5 km (Homorod) și 7 km (Ormeniș), domină graficul de execuție, astfel încât ritmul în celelalte zone nu este atât de relevant pentru finalizarea întregii linii, putând afecta negativ călătorii timp de mulți ani”, se arată în analiză.

Conform asociației, contractele au fost semnate în 5 martie și 22 septembrie 2020 cu asocierea RailWorks condusă de Alstom, cu lucrările civile realizate de Aktor, Arcada și Euroconstruct, cu 4 ani de execuție și 5 de garanție.

Constructorii au acces la portalurile tunelurilor mari, deci nu mai există restanțe birocratice din partea CFR pe “drumul critic”. Primele două mașini de forat tunel (TBM) erau așteptate de anul trecut, dar termenul actual este iunie 2022, cu începerea forării în septembrie.

Momentul începerii forajelor la tunelul lung de 7 km (Ormeniș) și viteza de forare ne vor da o estimare destul de bună a finalizării proiectului. O estimare plauzibilă este 3 ani foraj și 2 ani suprastructură, ceea ce ne duce deja în 2028.

“În plus, nu trebuie să neglijăm complexitatea tunelurilor mai mici (Mureni, Archița 2) sau viaductele de la Mureni, Archița și Ormeniș, toate vizibile pe filmarea noastră. Așteptăm să vedem și lucrări la tunelul Archița 1, precum și reconfigurarea traseului în ambele capete ale tunelului Beia. Suntem îngrijorați de viaductul Măieruș (lung de aproape 2 km, cu dublă traversare a Oltului). Mai mult, reproiectarea cerută de acordul de mediu nu este încă gata, fiind vorba de un sit NATURA 2000, cu permisiunea de a lucra doar câteva luni pe an, moment în care mobilizarea trebuie să fie exemplară, ceea ce nu am văzut de foarte mult timp la compania Aktor”, se arată în materialul publicat în urmă cu două zile de Asociația Pro Infrastructură.

Sursa foto: “Bună ziua Brașov”

Lasă un comentariu