DESENATUL ÎMBUNĂTĂȚEȘTE MEMORIA VÂRSTNICILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Waterloo, citați de descopera.ro, susțin că desenatul este una dintre cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea memoriei.

“În cadrul studiului nostru, am constatat că vârstnicii sau adulții care aleg să deseneze își îmbunătățesc memoria, desenatul fiind una dintre cele mai benefice tehnici pentru evitarea efectelor îmbătrânirii sau a dezvoltării afecțiunilor precum demența.

Astfel, am fost încurajați de rezultate să căutăm metode prin care să ajutăm persoanele cu demență, care experimentează un declin rapid al memoriei și al funcțiilor limbajului.

La studiu, au participat 48 de persoane diferite: jumătate cu vârsta în jur de 20 de ani și jumătate cu vârsta de aproximativ 80 de ani. Acestea au fost puse să treacă printr-o serie de exerciții. Atunci când le-au fost prezentate o serie de cuvinte au trebuit fie să scrie fiecare cuvânt, fie să scrie atributul fizic pe care îl sugera sau să deseneze o reprezentare a cuvântului.

După o pauză, voluntarilor le-a fost cerut să încerce să își amintească cât mai multe cuvinte. Tinerii au obținut un scor mai mare decât vârstnicii, însă ambele grupuri și-au amintit mai multe cuvinte din cele care au fost însoțite de reprezentări desenate.

Desenarea unei imagini este o sarcină foarte simplă și poate fi implementată în rutina zilnică pentru îmbunătățirea memoriei. Desenatul este mai eficient decât alte tehnici, deoarece implică multiple căi de reprezentare a unei singure informații: vizual, spațial, semantic (înțelesul cuvintelor) și motor (acțiunea fizică de a desena).

Persoanele cu o memorie normală își pot dubla capacitatea prin antrenarea creierului cu ajutorul tehnicii mnemonicii (care ajută memoria). Persoanele cu o memorie impresionantă pot recita liste lungi cu date istorice și își pot aminti tehnici complicate în timpul jocurilor de cărți. Aceste persoane, care par genii, nu s-au născut cu o abilitate excepțională a creierului, însă au învățat să își antreneze mintea pentru a fi capabilă să rețină mai multe informații, utilizând tehnica mnemonicii.

Cu ajutorul acestei strategii, indivizii au reușit să își creeze un loc al memoriei, bazându-se pe un loc geofizic familiar, în care există detalii reconoscibile. Aceștia și-au utilizat imaginea mentală pentru a realiza o asociere bazată pe imagini a unui anumit lucru pe care își doresc să și-l amintească într-un anumit loc. Cercetarea sugerează că oricine își poate îmbunătăți abilitățile de memorare cu tehnicile de memorare precum cea a mnemonicii.

De exemplu, să spunem că trebuie să reținem cuvintele: căpșună, bicicletă, lampă, ciocolată, brățară, ziar. Ne-am putea vizualiza intrând într-o casă și făcând o plimbare de la ușă până la veranda din spate. În acest timp, am putea plasa obiectele într-un anumit loc, de-a lungul casei. Poate că vizorul ușii are forma unei căpșuni, o bicicletă este așezată lângă peretele din spate al casei, o lampă se află pe hol, o cutie cu ciocolată se află pe masa din bucătărie și așa mai departe. În timp ce rememorăm pași urmați în casă, ne vom putea aduce aminte unde este amplasat fiecare obiect.

În cadrul unui alt studiu, au participat 23 de persoane cu memorie excepțională și 23 de persoane cu capacități ale memoriei normale, dar cu vârste asemănătoare. Pe parcursul a 40 de zile, grupul de control a participat, zilnic, la antrenamente de 30 de minute ale memoriei.

Persoanele cu o memorie obișnuită au reușit, la sfârșitul experimentului, să își dubleze capacitatea memoriei. În cadrul primelor teste au reușit să își reamintească 26 de cuvinte dintr-o listă de 72, în cadrul celui de-al doilea test au reușit să își amintească 62 de cuvinte”, explică oamenii de știință canadieni.

 

Lasă un comentariu