DR. PETRU MUSCĂ, PRIMUL MEDIC ROMÂN DIN TÂRGU-MUREȘ, PRIMAR AL ORAȘULUI ÎNTRE ANII 1931-1932

Distribuie pe:

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Mureș de mâine, 26 mai 2022, se află un proiect de hotărâre privind amplasarea unei plăci comemorative pe fațada clădirii Spitalului din strada Revoluției nr. 35, unitate medicală care aparține Spitalului Clinic Județean de Urgență SCJU Târgu-Mureș, a medicului Petru Muscă (1883-1969). Pentru că CJ Mureș este ex-proprietarul clădirilor din Târgu-Mureș în care își desfășoară activitatea SCJU, solicitarea a fost transmisă către această instituție și către conducerea spitalului, care administrează clădirile. Inițiativa aparține Asociației Generale a Românilor Uniți - Filiala Mureș. Amplasarea plăcii comemorative beneficiază de certificat de urbanism din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș. “În conformitate cu Certificatul de urbanism nr. 1384 din 8 octombrie 2021, și cu adresa nr.1323/15.03.2022 a Municipiului Târgu-Mureș, este necesar acordul proprietarului pentru executarea lucrărilor, însă acesta nu constituie act de autorizare a executării lucrărilor, beneficiarul fiind dator a obține toate avizele, acordurile și autorizațiile necesare, potrivit legii”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre propus consilierilor județeni.

Inițiatorul acestui demers, domnul ing. Traian Sabău, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, că “l-am cunoscut personal pe dr. Petru Muscă, primul medic român din Târgu-Mureș și primar al orașului. M-am numărat și printre pacienții dumnealui. Am ales să amplasăm această placă memorială pe clădirea spitalului din strada Revoluției pentru că acolo a activat, ca medic, din 1924. Dorim astfel să cinstim memoria lui”.

SCURT ISTORIC AL PERSONALITĂȚII DOCTORULUI PETRU MUSCĂ

Petru Muscă s-a născut în comuna Subcetate, în 1883, într-o familie numeroasă, acesta având încă 11 frați. Studiile liceale le-a urmat în orașul Gheorgheni, ulterior urmând studiile universitare la Facultatea de Medicină din cadrul Universității “Franz Josef” din Cluj, studii pe care le termină în anul 1910. Ca urmare a pregătirii sale în domeniul medicinei, este ales asistent la Institutul de Fiziologie din Cluj, ce făcea parte din cadrul Facultății de Medicină a Universității Franz Josef din Cluj. În ultimii ani de facultate îi moare tatăl, fapt ce îl va determina să se reîntoarcă în apropierea satului natal, în Tulgheș, alături de soția sa, Aurelia Muscă, unde își va continua activitatea profesională, ca medic. În anul 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, este mobilizat în armata austro-ungară, servind ca medic militar până în vara anului 1918. La finalul Primului Război Mondial, în toamna și iarna anului 1918, ia parte la evenimentele petrecute în Transilvania, unde activează ca membru al Gărzilor Naționale Române și al Consiliului Național Român din Ciuc. În preajma Marii Adunări Naționale este ales ca delegat, cu credențional, titular din partea cercului electoral Giurgeu. După Unire a fost ales ca membru în Marele Sfat Național, iar mai apoi a activat în Consiliul Dirigent. După consumarea evenimentului Marii Uniri, se stabilește, în anul 1919, în orașul Târgu-Mureș, unde este numit medic primar și director al spitalul din localitate. A deținut această funcție până în anul 1940, în momentul anexării nordului Transilvaniei, când noile autorități l-au obligat să se pensioneze. Cât timp Târgu-Mureș a fost sub ocupație maghiară și-a continuat activitatea profesională în cabinetul său particular. În perioada interbelică a îndeplinit mai multe funcții pe lângă cea de medic. Între 1931-1932 a fost primarul orașului Târgu-Mureș, mai apoi profesor de igienă și medic la două licee din oraș, Liceul “Papiu Ilarian” și Liceul de fete “Unirea”. În timpul ocupației maghiare din nordul Transilvaniei din 1940-1944 a întreprins acțiuni de apărare a intereselor românești din Târgu-Mureș și din zonă. În anul 1944, după ce autoritățile maghiare părăsesc nordul Transilvaniei, este numit primar interimar al orașului Târgu-Mureș, până la reinstalarea administrației românești. După aceasta și-a continuat activitatea de medic. Petru Muscă moare în anul 1969, în Târgu-Mureș.

În foto: familia dr. Petru Muscă din Subcetate (1923-1925)

Sursa foto: viatalasubcetate.blogspot.com

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu