PARTIDELE MAGHIARE DIN ROMÂNIA SE GÂNDESC SĂ PROPUNĂ UN CANDIDAT COMUN LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE

Distribuie pe:

Anunțul a fost făcut miercuri, la Arad, de către președintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró Tibor. Demersul, a explicat Toró, ar putea opri procesul ce a început la alegerile europarlamentare, și anume, ca electoratul maghiar să mai voteze partide românești. Candidatul comun ar trebui să fie unul care poate exprima consensul maghiar, unul “pe care orice maghiar l-ar vota cu drag”, a specificat liderul PPMT, avansând nume precum: Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, călugărul franciscan Böjte Csaba sau fostul fotbalist László Bölöni.

Potrivit președintelui executiv, scopul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie ar fi ca persoana propusă de comunitatea maghiară “să tematizeze” viața publică românească și să arate puterea comunității maghiare. Acesta este obiectivul, din moment ce candidatul maghiar nu are șanse să câștige alegerile prezidențiale și nu există nici pericolul ca maghiarii să piardă șansa vreunei reprezentări, dimpotrivă, maghiarimea ar da dovadă de forță și de unitate. Mai mult, ar servi cooperării de care partidele maghiare din Transilvania vor avea nevoie la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

În ceea ce-l privește pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, președintele PPMT, Csomortányi István, a spus că acesta nu îndeplinește toate condițiile candidatului ideal, care trebuie să se afle “deasupra luptelor dintre partide”. Cu toate acestea, într-un interviu acordat săptămâna trecută, pentru portalul maghiar Maszol.ro, Kelemen a spus că ar accepta nominalizarea, notează MTI.

În ultimii trei ani, guvernarea comună a PSD și ALDE a cauzat mai multe probleme decât a rezolvat, a spus, în cadrul conferinței de presă de la Arad, președintele PPMT, referindu-se la actuala criză a Guvernului României. În opinia sa, este trist că și UDMR a sprijinit această coaliție în Parlament: a fost o greșeală, iar din cauza asta va avea de suferit întreaga comunitate maghiară. Or, atunci când a renunțat la cooperarea parlamentară cu partidele coaliției, formațiunea condusă de Kelelen Hunor “a părăsit, în ultimul moment, nava care se scufundă”.

UDMR a încetat să sprijine coaliția de guvernare la sfârșitul lunii mai, în contextul creat de situația cimitirului din Valea Uzului.

 

Lasă un comentariu