DIRECTORUL GENERAL AL AZOMUREȘ: “ÎN ROMÂNIA NU VA EXISTA O CRIZĂ ALIMENTARĂ"

Distribuie pe:

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, a declarat, într-o conferință de presă, că în România nu va exista o criză alimentară și că, din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a afectat o parte însemnată din piața de cereale mondială, fermierii români au oportunitatea de a crește producția.

“Despre subiectul care e tot mai vizibil în ultima perioadă referitor la criza alimentară, vă pot spune că în România nu va exista o criză alimentară. Va exista o creștere a prețurilor peste tot în lume, vor fi țări care vor suferi din cauza lipsei alimentelor. Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, 30% din producția de cereale a dispărut de pe piață și aceasta este sursa crizei alimentare. Este, în schimb, o oportunitate pentru fermierii români să producă mai mult pentru că lumea are nevoie. Prețurile la îngrășăminte au crescut, față de anul trecut, de trei ori, prețurile la cereale de două ori, însă este din punct de vedere economic o producție eficientă", a arătat Harri Kiiski.

Potrivit acestuia, de la sfârșitul lunii aprilie, pe fondul creșterii prețurilor la energie, compania Azomureș lucrează la 50% din capacitatea de producție, “pentru a fi capabili să livrăm fertilizanți pentru sezonul agricol care începe toamna", însă piața mondială este bulversată.

“Este o piață mondială care este bulversată, în acest moment este important ca noi, la Târgu-Mureș, să facem îngrășăminte cu români, pentru români. Portul Constanța este și va fi tot mai ocupat de importuri și exporturi de cereale, în special. Și pentru alte produse, oțel, aluminiu, prețul gazului este mare și va fi în continuare", a precizat directorul general al Azomureș.

Producția din acest moment a Azomureș este de 75.000 de tone de îngrășăminte pe lună, adică jumătate de capacitate.

(Agerpres)

Lasă un comentariu