POPORUL, NATURA ȘI... LUMINA

Distribuie pe:

* “E o încercare absurdă, dacă nu mai mult, de a impune unui popor pe deplin format, incapabil de schimbare, să contracteze apucăturile unui geniu național mai greoi decât e al lui, de a-i impune limbi ce nu e în stare nici a le vorbi, nici a le pătrunde pe deplin, de a-i întuneca deșteptăciunea și claritatea spiritului lui cu calapoadele abstrase ale unor limbi străine și de-a nu-l lăsa să ajungă în bună pace la dezvoltarea pentru care l-a menit Dumnezeu”.

Mihai Eminescu (1850-1889),- “Poet Nepereche”.

***

* “Științele în totalitatea lor predispun spre cunoașterea existenței lui Dumnezeu, existenței sufletului, legilor morale și a noastră predestinație în soarta omenirii. Din aceste considerente putem spune că lumea fizică, natura, este o taină dumnezeiască”.

Pierre Termier (1859-1930), profesor de geologie la Universitatea din Horn, Austria, profesor la școala de mine din Saint-Etienne.

***

* “Dacă intri într-o cameră care este curată, aerisită și luminată, nu o să vezi nimic care să nu fie în neregulă. Dacă o să te închizi într-o cameră când afară este soare și lași lumina să intre numai pe o gaură mică, prin care pătrunde razele soarelui, chiar dacă totul este în ordine, o să ai surpriza să vezi, în lumina care intră în cameră, un nor mic de praf, care se mișcă peste tot”.

Așa este, dragii mei, și cu “Lumina lui Hristos”. Suntem creștini, mergem la biserică, mai facem câte o faptă bună și cam atât. Zicem că suntem creștini. Dar în “Lumina lui Hristos” se vede tot praful murdăriei păcatelor noastre. Dacă le putem, totuși, conștientiza aceste păcate, putem spune că este un început pe “drumul mântuirii, scopul suprem al unui adevărat creștin”.

P.S. Coloseni cap. 3, vers. 23-25: “Orice ați face, lucrați din toată inima, ca pentru Domnul și nu ca pentru oameni, bine știind că de la Domnul veți primi răsplata moștenirii; căci Domnului Hristos slujiți, iar cel ce face nedreptate își va lua plata nedreptății, întrucât la Dumnezeu nu este părtinire”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu