PROPUNERI PENTRU FISCALIZAREA ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII

Distribuie pe:

Consiliul Național al IMM -urilor (CNIMM) a dat publicității, marți 14 iunie, un comunicat de presă referitor la propunerile sale privind fiscalitatea întreprinderilor mici și mijlocii. Conform documentului, CNIMM propune majorarea plafonului de neplătitor de TVA de la 300.000 lei la 750.000- 1.000.000 lei; păstrarea actualului sistem de impozit pe veniturile microîntreprinderilor la același plafon de 1.000.000 euro cifra de afaceri anuală; extinderea activităților supuse normelor de venit pentru a facilita crearea de afaceri mici locale ce sunt necesare în perioadele de criză (reparații și prestații de servicii către populație), comerț minimal etc.; susținerea din partea Ministerului Finanțelor Publice a unor proceduri simplificate de finanțare a acestor activități și domenii nonprofit de către mediul de afaceri; Implementarea unor facilități fiscal simplificate (ușor de aplicat) pentru orice fel de investiții făcute la nivelul firmelor și pentru susținerea de către mediul privat a activităților sociale, culturale, educaționale, sportive și de cercetare, chiar dacă nu sunt direct “legate” de aceste firme. Reprezentanții IMM-urilor mai propun stabilirea unui cadru legal fiscal clar pentru PFA-uri astfel încât să nu existe riscul reinterpretării și retratării activității acestora ca activități dependente (salariale); situațiile finan-ciare ale firmelor private să nu mai fie publice (pe site-ul de la ANAF). “Publicarea la liber a datelor firmelor private aduce mari deservicii firmelor.

Majoritatea angajaților văd datele și speculează acest lucru. Totodată clienții, concurenții urmăresc datele, care, în mod normal, sunt transmise la Ministerul de Finanțe doar pentru uzul fiscului”, se arată în comunicat.

Alte măsuri solicitate de CNIMM sunt simplificarea procedurilor de inventariere a patrimoniului la firmele cu cifra afaceri între 500.000 euro - 1 mil. euro; eliminarea procedurilor obligatorii de inventariere la firmele cu cifra de afaceri de până la 500.000 euro (pentru aceste firme procedurile să fie voluntare); scutire pentru impozitul pe profit pentru activitățile productive și reinvestirea profitului cu condiția menținerii activității încă 5 ani, indiferent dacă se menține același cod CAEN; nivelul salariului minim în 2023 - 3.000 lei, cu menținerea impozitării din sectorul agricol și construcții.

(D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu