EMMANUEL MACRON I-A ADUS UN OMAGIU POETULUI MIHAI EMINESCU ÎN TIMPUL VIZITEI LA CHIȘINĂU

Distribuie pe:

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat miercuri, 15 iunie, în vizită în Republica Moldova, a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, alături de președinta Maia Sandu.

“După discuția oficială de la Reședința de stat, am ținut să-i arăt domnului președinte Macron viața din orașul nostru. Am schimbat câteva cuvinte cu trecătorii în parcul central. Ne-am oprit pe Aleea Clasicilor, alături de liderul francez, ca să depunem flori la bustul lui Mihai Eminescu, cinstind memoria poetului în ziua ce marchează aniversarea morții sale”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

A fost prima vizită în Republica Moldova a președintelui Emmanuel Macron și prima vizită a unui lider francez din ultimii 24 de ani.

Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a cerut sprijinul Franței pentru cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. “Contăm pe faptul că statele membre ale UE vor susține demersul nostru, la summit-ul Consiliului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, oferindu-ne astfel șansa să rămânem parte a lumii libere”, a scris Maia Sandu în postarea sa.

La finalul vizitei, Emmanuel Macron a postat un mesaj în limba română în care a mulțumit Republicii Moldova pentru primirea călduroasă, conform unimedia.info. “Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, a scris Macron. Ieri, Macron s-a aflat în vizită în Ucraina alături de Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, la bustul poetului din Chișinău au depus flori scriitori, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale și iubitori de poezie, informează Moldpres.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

(Agerpres)

Lasă un comentariu