DIN 21 IUNIE, ZIUA ÎNCEPE SĂ SCADĂ!

Distribuie pe:

Potrivit Observatorului Asatronomic “Vasile Urseanu”, în România, Solstițiul de vară 2022 (cunoscut și ca Zi a Soarelui), are loc pe 21 iunie, la ora 12 și 14 minute, aceasta fiind ziua cea mai lungă din an.

Solstițiul de vară este o zi marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui. După momentul Solstițiului de vară, în emisfera nordică a Pământului, durata zilei va începe să scadă, iar durata nopții să crească timp de 6 luni, până în preajma datei de 21 decembrie, momentul Solstițiului de iarnă.

În emisfera sudică, fenomenul se derulează în sens invers, ambele emisfere terestre fiind iluminate inegal de Soare în decursul unul an, fapt ce duce la inegalitatea zilelor și a nopților, dar și la succesiunea anotimpurilor.

Deoarece Soarele se află la cea mai mare înălțime deasupra orizontului, în 21 iunie 2022, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi de doar 8 ore și 28 de minute.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Solstițiul de vară este asociat cu o mulțime de tradiții populare, ce au ca scop noi începuturi, fiind sărbătorit prin petreceri, cântece, dansuri, focuri mari și picnicuri în aer liber.

Se spune că energia Solstițiului de vară este energia pasiunii, a creativității, a virilității și a belșugului. Dacă faci baie în lacuri sau râuri în această zi, efectul este unul curativ și constituie un ritual de renaștere.

În credința populară, se spune că Solstițiul de vară este benefic și asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate, iar magia practicată în timpul acestui moment astral are puterea de a materializa dorințe ori aspirații greu de realizat. De asemenea, Ziua Soarelui este considerată o perioadă populară din an pentru organizarea nunților și petrecerilor.

De această ocazie este legat și un ritual de transformare a unei bijuterii din aur în talisman. Orice bijuterie preferată, înainte cu o zi de Solstițiu, este pusă într-un vas rezistent la foc, iar înăuntru se pun ierburi aromate (cimbru, rozmarin, mușețel, lavandă, sunătoare), deoarece reprezintă elementul Pământ.

În dimineața zilei de Solstițiu de vară se scoate bijuteria din aur și se pune într-un vas cu apă curată, apoi se trece prin flacăra unei lumânări galbene ori aurii. Astfel se spune că bijuteria este purificată datorită focului. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu