SĂRBĂTOARE DE HRAM LA BISERICA PAROHIEI ORTODOXE LUDUȘ III

Distribuie pe:

Aflat în vizită pastorală pe meleaguri ardelene, Preafericitul Patriarh Teoctist a așezat, în data de 2 iunie 1995, piatra de temelie a Bisericii ortodoxe cu hramul Tuturor Sfinților, din parohia Ortodoxă Luduș III, din Cartierul Dacia. Biserica a devenit funcțională în anul 2016. Pictura interioară, executată în tehnica fresco, aduce în permanentul prezent al generațiilor de enoriași din parohie, icoanele a zeci și zeci de sfinți ai cultului creștin ortodox, inclusiv ai sfinților români vechi sau recent canonizați.

Duminică, 19 iunie 2022, Duminica I după Rusalii, a Tuturor Sfinților, slujba religioasă a fost oficiată de părintele stravrofor Daniel Daian și vrednicul părinte pensionar, Pompei Laurențiu. În timpul slujbei, din strană și din cor, enoriașilor li s-a reamintit că faptele apostolilor și diaconilor, precum și viața frumoasă a creștinilor simpli, întemeiată pe Legea Iubirii propovăduită de Iisus Hristos, nu a fost pe placul iudeilor și nici a împăraților păgâni romani. Abuzând de puterea lor politică, administrativă și judiciară, dușmanii creștinilor și ai creștinismului i-au supus pe creștini la multe prigoniri, pedepse, suferințe și chinuri, vreme de peste 300 de ani. Pe unii i-au ucis cu pietre, pe alții i-au răstignit, i-au aruncat în groapa cu lei, i-au despicat cu topoare și ferăstraie, cu unghii de fier, i-au înecat sau ars de vii și au pus pe seama lor fel de fel de minciuni.

Moartea martirică a primilor și a următorilor creștini în loc să-i înspăimânte, i-a întărit în convingere și în fapte pe creștini, dovedind cu jertfelnica lor viață adevărul învățăturii Mântuitorului: “Cel ce va răbda până la sfârșit, acela se mântuiește”.

În al său cuvânt de învățătură, cucernicul părinte Daian le-a vorbit enoriașilor despre smerenia sfinților, despre lepădarea de egoism și egocentrism, despre înțelesul conceptului creștin, “Cel ce în Hristos s-a botezat, în Hristos s-a și îmbrăcat”, despre rolul de model creștin al sfinților, despre sfințirea vieții noastre pământești. Ca duhovnic, i-a îndemnat să-și clarifice ce este deșertăciune pe pământ și ce vor duce cu ei în Împărăția veșnică a lui Dumnezeu și, nu în ultimul rând, cum pot obține, ca daruri dumnezeiești, bucuria, fericirea, iubirea aproapelui, buna înțelegere cu semenii și protecția divină.

În încheierea slujbei, a fost anunțat programul liturgic până la finalul lunii iunie 2022.

MIRCEA GHEBOREAN

Lasă un comentariu