OFICIUL FITOSANITAR MUREȘ - BULETIN DE AVERTIZARE

Distribuie pe:

Oficiul Fitosanitar Mureș vă recomandă să luați măsuri urgente pentru combaterea Limaxului spaniol (Arion vulgaris) din culturile agricole, avându-se în vedere condițiile meteo favorabile apariției și dezvoltării acestuia.

Arion vulgaris este un limax subțire, cu lungimea intre 70 și 120 mm, culoarea poate varia între maro-roșcat și portocaliu viu. Exemplarele tinere prezintă variații mai mari de culoare și au, de cele mai multe ori, câte o dungă laterală, pe fiecare din cele două părți.

Mucusul, precum și plantele deteriorate, constituie principalele semne de prezență a limaxului pe plantație. Prezența efectivă se poate observa mai ales după ploaie sau în perioadele cu umiditate crescută, precum dimineața și seara.

Dăunătorul se hrănește cu răsaduri, tulpini, frunze, flori sau fructe. Cele mai mari pagube le provoacă în rândul culturilor de legume, plante ornamentale, căpșuni etc.

Pentru prevenirea și combaterea melcilor se recomandă aplicarea produsului de protecția plantelor:

AGROSAN B - 15 kg/ha (administrat pe sol, fără încorporare) sau AXCELA - 7 kg/ha sau OPTIMOL - 5,0 kg/ha sau IRONMAX PRO - 7 kg/ha sau META GOLD 3% (ARION PRO 3G ) - 7,0 kg/ha sau METAREX ONE - 5,0 kg/ha sau SLIMAX -7,0 kg/ha (0,7 g/m2).

Pentru tratament se pot folosi și alte produse omologate cu efect similar.

Recomandăm alternarea produselor cu substanțe active diferite.

Citiți și utilizați produsele conform recomandărilor de pe ambalaj.

Se va respecta cu strictețe timpul de pauză al fiecărui pesticid.

NU SE VOR TRATA CULTURILE DE LEGUME PENTRU CONSUM CURENT.

Alte recomandări: Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!

Șef serviciu, dr. ing. MARIAN POGĂCIAN

Întocmit, ing. VASILE BOLOGA

Lasă un comentariu