STRĂNEPOTUL LUI MOȘ ION ROATĂ, PREOT ÎN SÂNGEORGIU DE MUREȘ, DESPRE UNIRE, RĂZBOI ȘI IUBIREA DINTRE OAMENI

Distribuie pe:

Unul dintre strănepoții lui Moș Ion Roată, preotul Gigel Roată din comuna Sângeorgiu de Mureș, este o apariție surpriză la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unde cântă alături de studenții Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din oraș, în cadrul spectacolului “Folk și joc din tranșee - Manifest pentru pace”. Acest spectacol este o premieră. Pentru prima dată, studenții militari de la Sibiu apar ca artiști în cel mai mare festival al artelor spectacolelor din România și unul dintre cele mai mari din lume. Tot pentru prima dată, și strănepotul lui Moș Ion Roată a cântat într-un spectacol, la un festival. Născut în comuna Câmpuri (județul Vrancea), “din spița de neam a Moșului Ioan Roată, din localitatea unde Moșul a trăit, unde a luptat pentru unirea românilor și unde a pătimit ulterior pentru simpla sa apartenență la divanurile ad-hoc din vremea respectivă”, preotul se declară un “strănepot la a șasea generație, mai la vale.”

Ce ar spune Moș Ion Roată despre urmașul său?

“Cu siguranță, dacă Moșul ar fi trăit în aceste momente, s-ar fi bucurat pentru că el n-a fost doar un iubitor de țară, de neam, de istorie, ci și de cultură și bucuria sa ar fi fost deplină pentru că ar fi observat că, în viața urmașilor săi, Dumnezeu a lucrat. Așa ca un lucru interesant, ca să vedeți cum lucrează Dumnezeu în viața omului, prima mea parohie unde am fost rânduit să slujesc s-a numit Unirea, deci nimic nu este întâmplător în viață, Dumnezeu lucrează în viața noastră și acest lucru l-am învățat și probabil prin datul genetic pe care Moșul ni l-a transmis, ni l-a lăsat ca să îl păstrăm”, a declarat, pentru Agerpres, preotul Gigel Roată.

Cu un război la granița României, urmașul lui Moș Ion Roată speră ca studenții militari, alături de care a cântat la Sibiu, nu vor ajunge să lupte pe front.

“Cultura este cultură, este forma de slujire cu siguranță a tineretului nostru de astăzi și mă bucur din suflet că viitorii noștri ofițeri se ocupă de cultură mai mult decât poate multe alte categorii din societatea zilelor noastre și vedem atâtea talente care păstrează tradițiile și pun în prim-plan niște teme extraordinare. Ne-am bucura ca ei să rămână ofițeri până la momentul pensiilor sau când este lăsarea la vatră, cum se spune în termeni militari, doar cu pace. Să dea bunul Dumnezeu așa să fie, pentru că vedem în jurul nostru atâta suferință și atâta durere. Din nefericire, frați care ieri se iubeau și erau într-un mod firesc de a conviețui, iată, astăzi sunt într-o situație care sau despre care nu ne-am fi gândit niciodată că s-ar mai putea întâmpla în zilele noastre. Am tot avansat, ne-am tot dezvoltat din toate punctele de vedere, dar, din nefericire, constatăm că de peste 2.000 de ani, cred că se propovăduiește iubirea și oamenii se iubesc din ce în ce mai puțin”, a mai spus urmașul lui Moș Ion Roată.

Gigel Roată a impresionat sute de spectatori la Sibiu, nu doar prin povestea lui, ci și prin vocea sa, când a interpretat “Cuvântul lui Roată către Divan”, aparținând lui Valeriu Penișoară. “Eu fac merele și vinul, ar pământul an de an, știu ce gust are pelinul, nu-s boier, ci sunt țăran” - cu aceste versuri a încântat și emoționat publicul la Sibiu, deja în două reprezentații, Gigel Roată.

Doctorand la Facultatea de Teologie de la Sibiu, preotul spune despre el că este un om obișnuit.

“Sunt un om obișnuit, sunt creștin care mă străduiesc în permanență să îmi depășesc condiția mea umană și creștină de astăzi, un om care face voia lui Dumnezeu și iubesc în primul rând pe Dumnezeu. Îmi iubesc credința, iubesc țara, iubesc cultura, iubesc neamul, iubesc oamenii, iubesc frumosul”, așa s-a autocaracterizat Gigel Roată.

El este de aproape 30 de ani preot, timp de 17 ani a predat în școli și licee și face multe acte de caritate.

“Chiar săptămâna trecută am fost în satul natal, am avut o caravană cu medici, 7 medici cu 10 specialități, care au consultat două zile peste 500 de persoane, aducând un pic de bucurie și alinare tuturor sufletelor necăjite din cauza bolii, în satul nostru”, a povestit Gigel Roată.

Întrebat dacă Moș Ion Roată este uitat de români, strănepotul său a răspuns: “Nu, categoric nu, cel puțin în zona noastră, comuna Câmpuri, este foarte cinstit, absolut oamenii de cultură, oamenii de istorie s-au ocupat de memoria sa ca să rămână vie, așa cum s-a ocupat de toate celelalte monumente, pentru că zona respectivă este o zonă plină de istorie, este zona Primului Război Mondial, cu celebrele lupte de la Mărășești, Mărăști, Oituz, până la Soveja, la câțiva kilometri de comuna noastră natală. Și la fel cu Moș Ion Roată, i-au adus casa de acolo, au refăcut-o, au restaurat-o integral și au așezat-o într-o zonă unde este mai accesibilă publicului și turiștilor. Dar el rămâne mai departe și își doarme somnul de veci lângă altarul bisericii din satul său natal, Gura Văii”.

Spectacolul “Folk și joc din tranșee - Manifest pentru pace” a avut loc două zile consecutiv, în Piața Huet, lângă catedrala evanghelică din centrul istoric al Sibiului. Miercuri, spectacolul s-a desfășurat la Academia Forțelor Terestre, iar joi a fost în Piața Habermann. FITS se va termina duminică seara. (Agerpres)

Lasă un comentariu