RAȚIONALIZAREA GAZELOR NATURALE PENTRU COMPANII

Distribuie pe:

Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reușește aducerea din import a cantităților de gaze așa cum sunt planificate, să impună o raționalizare a consumului pentru companii, au declarat, luni, surse guvernamentale, precizând că populația nu va fi afectată de o posibilă raționalizare a gazelor.

La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcționeze în perioada următoare. Acesta va analiza evoluția crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.

“Se va continua livrarea. Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici. Limitarea în procent echitabil îi vizează pe operatorii economici, dacă nu reușim să aducem cantități de gaz din import așa cum sunt planificate”, au arătat sursele indicate.

Potrivit surselor guvernamentale, România își asigură, în prezent, 90% din producția de gaze. (Agerpres)

CIUCĂ A DISCUTAT CU IOHANNIS DESPRE EVALUĂRILE MINIȘTRILOR

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre rezultatele evaluării miniștrilor, potrivit unor surse guvernamentale. Sursele citate au arătat că prim-ministrul a considerat că nu este nevoie de remanieri. Șeful Executivului le-a transmis, însă, membrilor Cabinetului că nu vor mai putea să vină pe ultima sută de metri cu proiectele care constituie jaloane în PNRR. Potrivit surselor guvernamentale, analiza miniștrilor reprezintă “o notă de trecere, dar nimeni nu are un cec în alb”. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, într-un comunicat, că a făcut evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului pe baza a zece criterii obiective, iar “stabilitatea echipei de miniștri” oferă garanția că Executivul va acționa “responsabil” pentru continuarea procesului de modernizare a României. “Am avut stabilitatea politică și susținerea Coaliției de Guvernare, a Parlamentului și a președintelui României, care au făcut posibil să asigurăm românilor siguranță, protecție, iar țării, angajarea pe drumul dezvoltării”, a spus Ciucă, luni, în comunicatul transmis de Guvern. (Agerpres)

RELUAREA OPERAȚIUNILOR DE CĂUTARE A POSIBILILOR SUPRAVIEȚUITORI DIN ALPII ITALIENI

Operațiunile de căutare a eventualilor supraviețuitori urmau să fie reluate ieri, după prăbușirea, din cauza caniculei, a unei părți din ghețarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni. Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP, duminică seara, că bilanțul victimelor, inițial de cinci morți, a crescut la “șase victime confirmate”.

De asemenea, există opt persoane rănite, a mai spus ea, fără a oferi detalii cu privire la naționalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetățeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanșă.

 La rândul său, președintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, a anunțat duminică că cel puțin șase persoane au murit și alte cel puțin 14 au fost rănite în avalanșă.

Șeful protecției civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menționat pe contul său de Facebook că există persoane “dispărute” în urma tragediei din munții Dolomiți, nordul Italiei.

Potrivit agenției de presă ANSA, salvatorii caută în prezent 17 persoane date dispărute, între care se află cetățeni italieni, germani, cehi și români. Mai multe elicoptere au fost dislocate imediat pentru a participa la operațiunile de salvare și a monitoriza evoluția situației, însă căutările au fost suspendate la căderea nopții înainte de a fi reluate luni dimineața. Prăbușirea ghețarului s-a produs a doua zi după un record de temperatură înregistrat în vârful ghețarului, de 10 grade Celsius.

Prăbușirea ghețarului Marmolada “este consecința condițiilor meteorologice actuale, adică a unui episod de caniculă care coincide cu problema încălzirii globale”, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la catedra de științe a Universității Roma Tre.

 Ghețarul Marmolada, supranumit “regina Dolomiților”, este cel mai mare ghețar din acest lanț muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în provincia Trentino, el dă naștere râului Avisio și are vedere la Lacul Fedaia. (Agerpres)

Lasă un comentariu