ZIUA NAȚIONALĂ A CONTABILULUI ROMÂN, MARCATĂ LA TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) - organismul profesional care gestionează profesia contabilă în România - a organizat miercuri, 13 iulie, cea de a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român (ZNCR), eveniment desfășurat în cele 41 de județe ale țării și în municipiul București.

La Târgu-Mureș, manifestarea a avut loc în sala de conferințe a Hotelului Grand, sub sloganul Tradiție pentru viitor – Evoluăm împreună”, având ca temă de dezbatere “Rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor”. Moderator: conf. univ. dr. Lucian Savu, președintele Consiliului Filialei Mureș a CECCAR.

În prezența unor reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice, ai mediului de afaceri și educațional, au fost relevate importanța și rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, a societăților de expertiză contabilă și de contabilitate.

Au rostit cuvinte de apreciere la adresa profesioniștilor într-ale… chivernisirii banilor și rolul acestora în dezvoltarea profesiei și mediului de afaceri: Mara Togănel - prefectul județului Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei - rectorul UMFST “George Emil Palade” Târgu-Mureș, senator PSD Mureș, Ovidiu Georgescu - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Radu Pescar - vicepreședinte al Camerei de Comerț Mureș, Dănilă Buculeu - membru al Consiliului Superior al CECCAR, Andreea Ciucă - președinte al Curții de Apel Târgu Mureș, conf. univ. dr. Daniel Ștefan - decanul facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST “George Emil Palade”, Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș, Constantin Mihalache, comisar-șef al IPJ Mureș, precum și ai unor instituții de învățământ cu profil economic-financiar-contabil.

Mesajul de felicitare transmis de Consiliul Superior al CECCAR tuturor membrilor săi relevă date importante despre breasla contabililor din România (unele puțin cunoscute de publicul larg), entitate ce marchează, la această ediție, primul an al celui de al doilea secol de existență a profesiei contabile reglementate în România.

Din documentul prezentat public de către dl Dănilă Buculeu, aflăm, printre altele, că, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I a aprobat, prin Decret Regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili, “oamenii politici ai vremii înțelegând importanța existenței unor liber-profesioniști care să sprijine antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertize judiciare. CECCAR devenea, astfel, parte a infrastructurii instituționale care a constituit fundația construcției României moderne”.

După o istorie deloc blândă, “încununată” cu desființarea, în 1951, a entității create în 1921 și trecerea în subordinea directă a statului, organismul profesional reprezentativ al contabililor a fost reînființat în 1994, reorganizarea fiind impusă de necesitatea asigurării independenței profesionale a expertului contabil, în contextul trecerii la economia de piață și reintroducerii unui sistem judiciar specific societăților democratice.

Preocuparea continuă a CECCAR pentru dezvoltarea profesiei contabile a avut drept consecință directă dezvoltarea corpului profesional, devenit, în prezent, cel mai reprezentativ din România, cu filiale în fiecare reședință de județ și în municipiul București.

“Contextul socio-economic și politic actual a adus noi provocări profesiei contabile și corpului profesional - CECCAR. Profesia contabilă în România, rezonând cu cea de la nivel mondial, s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni ce asigură competitivitatea, respectiv: tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea. Astăzi, în calitate de consilier, analist, facilitator, confident, profesionistul contabil membru CECCAR îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, contribuind la sustenabilitatea și reziliența businessului”.

“CECCAR, înființat în urmă cu peste 100 de ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil și contabil autorizat. Cu reprezentare în fiecare județ al țării, CECCAR este membru al celor mai importante organizații profesionale de profil la nivel mondial - IAFC (International Federation of Accountants) și european - ETAF (European Tax Adviser Federation”, a completat, în cuvântul său, conf. univ. dr. Lucian Savu, președintele CECCAR Mureș.

Printre premianții ediției din acest an se numără și SC “Cuvântul liber” SRL răsplătită cu o diplomă “În semn de considerație a relațiilor de colaborare interinstituționale pentru promovarea interesului public”.

Lasă un comentariu