TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA

Distribuie pe:

Menționat în documente în 1816, tradiționalul Târg de Fete de pe Muntele Găina se desfășoară, în acest an, timp de două zile (17-18 iulie), pe un platou montan la altitudinea de 1.476 de metri, manifestarea etno-culturală fiind organizată de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură “Augustin Bena” - Alba.

Târgul de fete de pe Muntele Găina are loc, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, aici se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu “strigături”, iar fetele “se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante, precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică, Ionel I.C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia a fost sfințită “Crucea Iancului”.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Programul cuprinde, printre altele, un ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu - Erou al națiunii române. Își dau concursul Tulnicăresele din Avram Iancu. Sub genericul “Cultură pentru cultură”, se desfășoară Târgul meșterilor tradiționali “Alba Tradițional”, cu participarea a 50 de meșteri din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de existență, formația Phoenix va susține un concert extraordinar, după care, un foc de artificii va marca punctul final al ediției din acest an. (sursa-apuseni.info) (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu