Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre: Ne onorăm cuvântul dat în fața mureșenilor și muncim pentru dezvoltarea județului Mureș

Distribuie pe:

În cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, județul Mureș va beneficia de 1.448.029.779  lei, bani care vor fi investiți în drumuri, poduri, rețele de apă și canalizare. Sumele vor ajunge la comunitățile locale din județ în funcție de proiectele propuse de administrațiile publice locale și necesitățile fiecărei zone. Am discutat despre alocarea acestor sume cu președintele filialei Mureș a Partidului Național Liberal, avocatul Ciprian Dobre. De asemenea, am abordat și câteva subiecte care țin agenda economică și socială a mureșenilor în această perioadă.

Reporter: Domnule președinte Ciprian Dobre, ați anunțat că în județul Mureș vor intra 1,5 miliarde de lei, bani care vor duce la dezvoltarea județului Mureș. În ce context ajung acești bani în județ?

Ciprian Dobre: Este adevărat, vorbim despre cea mai importantă alocare financiară din istoria recentă a județului Mureș, bani care vor fi utilizați exclusiv pentru a dezvolta comunitățile locale. Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă a alocat suma de 1.448.029.779 lei, bani care vor acoperi 136 de proiecte pentru rețele de apă, canalizare, drumuri și poduri. Acestea reprezintă, practic, proiectele care vor schimba fața județului nostru în perioada următoare. Sunt proiecte propuse de comunitățile locale, investiții care vor contribui la o viață mai bună a mureșenilor, la un nivel de trai mai ridicat și la poziția pe care județul nostru o va ocupa în clasamentul județelor dezvoltate din regiune.

Reporter: Cum arată împărțirea acestor proiecte între apă, canalizare și infrastructură rutieră?

Ciprian Dobre: 79 de proiecte dintre cele 136 aprobate vizează rețele de drumuri și poduri, 33 sunt destinate rețelelor de canalizare și 24 de proiecte au ca obiectiv rețele de alimentare cu apă potabilă. Vorbim despre proiecte prezente în toate localitățile județului Mureș și ceea ce este și mai important, sunt proiecte propuse de administrațiile locale în funcție de necesitățile și solicitările oamenilor, dar și de planurile de dezvoltare ale UAT-urilor pentru următorii ani. Tratăm cu seriozitate dezvoltarea județului Mureș, onorând nevoile din comunitățile locale prin aprobarea proiectelor gândite și propuse în funcție de particularitățile fiecărei comune, oraș și municipiu în parte.

Reporter: Care este orizontul de timp în care mureșenii vor simți efectele cheltuirii acestor sume și ce înseamnă pentru ei, oamenii din comune, orașe și municipii, banii alocați prin Programul Anghel Saligny?

Ciprian Dobre: Urmează doi ani buni, cu investiții și proiecte pentru mureșeni. În următoarea perioadă, județul Mureș își va schimba înfățișarea și cred cu tărie că vom deveni un județ competitiv în regiunea noastră. Cred că alocarea acestor fonduri în județul Mureș înseamnă un angajament onorat față de mureșeni. Programul Național de Investiții Anghel Saligny devine o realitate, iar liberalii dovedesc faptul că un cuvânt dat în fața mureșenilor este un cuvânt respectat.

Reporter: Alături de sumele anunțate de dumneavoastră acum câteva zile știu că sunt în pregătire și două proiecte care vizează rețele de gaze naturale pe Valea Gurghiului.

Ciprian Dobre: Da, așa este. Guvernul Ciucă a aprobat proiectele de investiții prin care comunele Hodac și Ibănești din județul Mureș vor beneficia de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale. Valoarea celor două proiecte este de peste 50 de milioane de lei. Tranșa de 31 de proiecte între care se numără cele de la Hodac și Ibănești are o valoare totală de 1.412.910.307,88 lei, acestea fiind finanțate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Partidul Național Liberal continuă astfel să dezvolte comunitățile locale, atât prin proiecte care vizează alimentarea cu gaze naturale, cât și prin bani pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă și canalizare. Sunt proiecte mult așteptate de oameni, susținute de către primari și promovate de noi, liberalii mureșeni, în discuțiile avute la centru.

Reporter: Aș dori să ne îndreptăm către zona energetică, mai ales către independența energetică a României, în contextul în care mulți specialiști afirmă că ne așteaptă o iarnă dificilă.

Ciprian Dobre: Securitatea energetică a României a fost în topul listei priorităților și intereselor Partidului Național Liberal. După cum deja am anunțat acum câteva săptămâni, România face un pas decisiv pentru garantarea securității energetice, într-un moment de cotitură și în contextul în care Europa și piețele mondiale iau măsuri rapide pentru a-și aproviziona cetățenii și economiile cu energie. Începerea producției de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil&Gas, este un moment istoric pentru industria energetică din România, fiind vorba despre primul proiect de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre în ultimii 30 de ani. Proiectul care a fost inaugurat pe 28 iunie, este unul extrem de important pentru țara noastră. Vorbim despre o investiție semnificativă, care va genera un miliard de metri cubi de gaz metan anual. Așa cum a anunțat și președintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, producția internă va crește și va putea asigura aproximativ 90% din necesarul de consum al României.  

Reporter: În legătură cu măsurile din cadrul Pachetului Sprijin pentru România”, susținut de PNL, care sunt ultimele noutăți?

Ciprian Dobre: Cele mai recente măsuri care au intrat în vigoare la 1 iulie vizează creșterea valorii tichetelor de masă cu 50%, de la 20 la 30 de lei. A doua măsură face referire la pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei. Aceștia vor primi un ajutor de 700 de lei. Este al doilea ajutor de acest fel acordat de Guvern în acest an, după cel acordat în ianuarie pensionarilor cu venituri lunare de până la 1.600 de lei. Aceste măsuri vin să le completeze pe celelalte deja intrate în vigoare care vizează sectorul agricol (salariu minim de 3.000 lei brut în agricultură și industria alimentară, dar și sprijin pentru fermierii români, care au la dispoziție granturi în valoare de 300 de milioane de euro, capital de lucru), sectorul construcțiilor (unde sunt puse la dispoziție 5,2 miliarde lei în acest an pentru susţinerea investiţiilor publice), transporturile (cu un ajutor de stat pentru transportatorii rutieri de mărfuri și persoane. Se estimează un număr de 3.000 de companii beneficiare și un buget de 300 milioane lei, cu posibilitatea de a fi suplimentat), dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați (a fost dublată norma de hrană de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi, precum și prelungirea șomajului tehnic. Guvernul a adoptat prelungirea șomajului tehnic de 75% din salariu până la sfârşitul anului pentru angajații firmelor afectate de războiul din Ucraina. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, fonduri europene. Toate acestea sunt parte din pachetul „Sprijin pentru România”, prezentat de premierul PNL Nicolae Ciucă, prin care Guvernul își propune protejarea românilor vulnerabili în fața creșterilor de prețuri. 

Reporter: Care este mesajul dumneavoastră ca președinte al PNL Mureș pentru mureșeni, la finalul acestui interviu?

Ciprian Dobre: Cred că mureșenii trebuie să aibă încredere în Partidul Național Liberal. Dovedim pas cu pas că onorăm cuvântul dat și urmărim dezvoltarea județului Mureș. Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, iată că suntem în măsură să putem afirma că urmează o perioadă bună pentru mureșeni, în care fiecare comunitate se va dezvolta, iar asta înseamnă un trai mai bun și o creștere a calității vieții de zi cu zi. Atât eu, ca lider PNL Mureș, cât și colegii mei liberali suntem în slujba oamenilor și vom continua să muncim pentru ca mureșenii să depășească o perioadă economică plină de provocări, să își dorească să rămână în județul Mureș și să lucrăm împreună pentru ca Mureșul să evolueze și să se dezvolte.

Lasă un comentariu