SINDICATELE EUROPENE VOR O LEGE PRIVIND TEMPERATURILE MAXIME LA LOCUL DE MUNCĂ

Distribuie pe:

În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) pledează luni pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent, transmite AFP.

“Doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolației în Spania. În Franța, o țară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020”, a scris CES într-un comunicat.

Bilanțul chiar s-a înrăutățit joi în Spania, serviciile de urgență din regiunea Madrid anunțând decesul “din cauza insolației” al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poștale.

“În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuși la temperaturi ridicate pentru cel puțin un sfert” din timpul lor de muncă, un procent care crește la 36% în sectoarele agriculturii și industriei și la 38% în construcții, potrivit datelor agenției Eurofound.

Cu toate acestea, “doar câteva țări europene au o legislație destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură”, cu “variații mari” de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depășește 22 de grade Celsius.

Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru același tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

Or, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, temperatura optimă de lucru este între 16 și 24 de grade Celsius.

“Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecții adecvate”, a avertizat secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.

“Condițiilor meteo nu le pasă de frontierele naționale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislație la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a continuat el în comunicat.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania și a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franța, Regatul Unit și Danemarca.

Înmulțirea valurilor de căldură este o consecință directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de știință, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât ca intensitate, cât și ca durată și frecvență. (AGERPRES)

Lasă un comentariu