STOCURILE DE GAZ, AFECTATE DE KREMLIN

Distribuie pe:

Gazprom a anunțat că, începând de miercuri, va reduce livrările zilnice de gaze la 33 de milioane de metri cubi, adică la 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1, în condițiile în care oricum fluxul actual care ajunge în Germania era de doar 40%, transmite Deutsche Welle.

După anunțul companiei ruse, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a acuzat Rusia că “încalcă contractele și dă vina pe alții”, adăugând că președintele rus Vladimir Putin joacă un “joc duplicitar”.

Reuters scrie că decizia Rusiei reprezintă o lovitură pentru țările care au sprijinit Ucraina și vine după apariția speranțelor că presiunile economice ar putea scădea, ca urmare a acordului privind exporturile cerealelor prin porturile de la Marea Neagră.

Tăierea gazelor la un asemenea nivel va avea ca efect neîndeplinirea obiectivelor de reumplere a depozitelor, iar Germania, cea mai mare economie a Europei, se va confrunta cu furnizarea raționalizată către industrie, pentru a putea asigura gaze populației în lunile de iarnă, adaugă agenția britanică.

Bloomberg afirmă că este un test al solidarității, care vine înainte de discuțiile UE privind un acord pentru raționalizarea gazelor. Franța, Grecia, Spania și Portugalia au anunțat zilele trecute că se opun. Rămâne de văzut dacă se vor răzgândi după decizia Gazprom.

În privința cerealelor ucrainene, primele transporturi maritime ar putea avea loc în câteva zile, potrivit oficialilor ucraineni și ai ONU. Un beneficiar direct este Turcia: va cumpăra mai ieftin, ca urmare a rolului său de garant, scrie HotNews.

De altfel, istoricul Cosmin Popa a vorbit pentru Europa Liberă despre faptul că Turcia și Rusia vor să arate că sunt principalii actori în regiunea Mării Negre.

Politico relatează despre felul în care mașina de propagandă a lui Putin zgândărește UE, în timp ce “Bruxellesul doarme”, iar ministrul rus de externe face un turneu în Africa, acuzând Europa pentru criza alimentară.

În acest context, un sondaj de opinie din Austria arată că majoritatea persoanelor vaccinate împotriva Covid consideră Rusia vinovată de războiul din Ucraina, în timp ce majoritatea celor nevaccinați acuză NATO și SUA.

(Europa Liberă)

Lasă un comentariu